Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη Νάσου Αθανασίου στο " Καρφί¨"

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Νάσου Αθανασίου στο Καρφί.

Ορισμένοι μιλούν για κυβέρνηση παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ, μια τέτοια στρατηγική απο αντιπάλους ή δανειστές πως την αντιμετωπίζετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ελληνικός λαός δεν είναι παρένθεση. Προσπάθησαν να τον κάνουν παρένθεση, να τον βάλουν ακόμα και στο περιθώριο. Δεν τα κατάφεραν. 


 Συνέντευξη στο Καρφί
Νάσος Αθανασίου
  1. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου, γιατί δεν μπορούσε να κυβερνήσει, δεν υπήρχε η συναίνεση των πολιτών, και δεν μπορούσε να μαζέψει τα προϋπολογισθέντα έσοδα, ούτε να βάλει νέους φόρους.
Ο Σαμαράς επεδίωκε να πάει σε πρόωρες εκλογές έχοντας εξασφαλίσει τρείς στόχους, κυρίως επικοινωνιακούς:
Α. Το τέλος του μνημονίου
Β. Την θεσμοθέτηση φοροαπαλλαγών
Γ. Την εξεύρεση αναπτυξιακών κονδυλίων
Δεν πέτυχε κανέναν από τους τρείς στόχους. Δυστυχώς γι αυτόν το Βερολίνο πέταξε τον Σαμαρά σαν στημένη λεμονόκουπα και ακύρωσε όλες τις επιδιώξεις του. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Τούτο είναι συγκλονιστικό και εξευτελιστικό για τη χώρα μου. Δεν ανέχομαι να συμπεριφέρονται έτσι στους Έλληνες πρωθυπουργούς. Μας ταπεινώνουν όλους. Αλλά οι ίδιοι επέλεξαν να είναι λάϊτ πρωθυπουργοί, ή μη πρωθυπουργοί. Πρωθυπουργοί περιορισμένης ευθύνης.  Δηλώνοντας υποταγή. Εγώ θέλω η χώρα μου να αποκτήσει αληθινό πρωθυπουργό. Αμφιβάλετε ότι αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας;
  1. Οι συνταγματικές προβλέψεις θα τηρηθούν. Σημασία έχει το πολιτικό διακύβευμα που είναι η χώρα να πάει σε εκλογές, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να ανακτήσουν οι πολίτες την κυριαρχία τους. Δηλαδή έναν πρωθυπουργό που θα υπακούει στις δικές τους εντολές.
  2. Οι εκλογές είναι μέρος της δημοκρατικής σταθερότητας. Δεν είναι στοιχείο αποσταθεροποίησης. Αλλά είναι βέβαιο ότι θα ποντάρουν στον φόβο και στην αβεβαιότητα για να δημιουργήσουν ένα κλίμα, ανάλογο με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο φόβος είναι παραλυτικό ναρκωτικό. Τον έχουν χρησιμοποιήσει και θα τον χρησιμοποιήσουν. Αλλά έτσι αποδεικνύουν ότι στερούνται ελπίδας. Δεν έχουν κανένα σχέδιο για το μέλλον.
  3. Πριν από την προεκλογική συμμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαμορφώσει «κοινωνική συμμαχία» με το 99% του ελληνικού λαού. Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει τα πρόσωπα εκείνα και τα κόμματα που εκφράζουν το σύνολο του ελληνικού λαού, και οι οποίοι επιθυμούν μια άλλη πολιτική, στον αντίποδα αυτής που σχεδίασαν η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε για την Ευρώπη. Με αυτούς πρέπει να συνεργαστεί και προεκλογικά και μετεκλογικά. Η ΔΗΜΑΡ έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό ηθικό κεφάλαιο το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών. Ο Φώτης Κουβέλης πρέπει να είναι δίπλα μας.
  4. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, ασχέτως ή ακόμα κι αν έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση η οποία θα εκφράζει τουλάχιστον το 51% του ελληνικού λαού, όπως θα καταγραφεί στις κάλπες. Να διδάξει τον πολιτικό πολιτισμό της συναίνεσης, των συμμαχικών κυβερνήσεων για την επίτευξη στόχων που συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όχι τη συνέχιση της αποτυχημένης πολιτικής των μνημονίων. Ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν είναι θέμα φανατισμού, αλλά διαχείρισης του συγκεκριμένου εκλογικού αποτελέσματος. Δεν υπάρχουν δογματικές αγκυλώσεις.  Αν το διακύβευμα ήταν μια εθνική κρίση, κατάλληλη θα ήταν μια οικουμενική κυβέρνηση. Αν το κριτήριο είναι η εσωτερική πολιτική, η οικονομία και η διάσωση των ανθρώπων από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τότε μπορούν να αποκλειστούν εκείνοι που θα έχουν αποδοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό στις κάλπες. Οι θύτες του εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων. Συνεπώς και το ΠΑΣΟΚ και  το Ποτάμι, και όποιο νεοπαγές σχήμα, όπως και η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, πρέπει οι ίδιοι να τοποθετήσουν εαυτούς, πριν τις κάλπες: Είναι υπέρ ή εναντίον της αποτυχημένης πολιτικής των μνημονίων; Θέλουν τη συνέχιση ή την ανατροπή αυτής της πολιτικής; Και μετά να σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού. Να μην θεωρούν εντολέα τους τον Σόϊμπλε, τη Μέρκελ ή το διευθυντήριο των Βρυξελών. Οι Βρυξέλλες  είδατε ποιο μέλλον επιφυλάσσουν στους καλούς και υπάκουους συνεργάτες τους. Και στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Αντώνη Σαμαρά.
  5. Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να αντιμετωπίσει φοβικά, ούτε την Γερμανία, ούτε την τρόϊκα, ούτε τους δανειστές. Εκείνοι έχουν τα όπλα τους, (χρέος, δόσεις, δεσμεύσεις του παρελθόντος) και μπορούν να πιέσουν. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αντέξει εκεί που δεν άντεξε ο Σαμαράς. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, φανερά ή κρυφά, υποστηρίζουν άλλη νομισματική πολιτική. Μόνον η Γερμανία επιμένει.  Τον Μάρτιο και τον Ιούλιο  λήγουν δόσεις και ομόλογα. Αυτά που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, γιατί δεν μπορούν να ανανεωθούν με τους ίδιους όρους για το μέλλον; Οι ίδιοι τα εισπράττουν. Δεν προορίζονται για αναπτυξιακά δάνεια της Ελλάδας.
  6. Το δίλημμα δεν είναι αν η Ελλάδα θα συμφωνήσει με τους δανειστές ή αν θα αποχωρήσει από το ευρώ. Δεν είμαστε ούτε περαστικοί ούτε ενοικιαστές των Γερμανών στην Ευρώπη. Μαζί το έχουμε χτίσει αυτό το μαγαζί και είμαστε ιδιοκτήτες στο μικρό μας ποσοστό. Η Γερμανία καταστρέφει με την πολιτική της την Ευρώπη. Θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο, να ωθηθεί η Γερμανία εκτός ευρωζώνης, αν δεν επιθυμεί να πληρώσει το κόστος της ηγεσίας. Χωρίς τα ελλείμματά μας, δεν υπάρχουν γερμανικά πλεονάσματα. Οι μόνιμες ροές πόρων, είναι προϋπόθεση κάθε τίμιας ομοσπονδίας.  Το ίδιο συμβαίνει στο εσωτερικό της Γερμανικής Ομοσπονδίας. Ή στις ΗΠΑ.  Οι πλεονασματικές περιοχές, ενισχύουν τις μειονεκτικές.
  7. Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι ομοσπονδία ανεξάρτητων καπετανάτων. Υπάρχει Σύνταγμα και νόμος που καθορίζει δομή και χαρακτήρα. Είναι μία ενιαία κυβέρνηση που εκτελεί αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και των άλλων συλλογικών οργάνων. Η ενίσχυση των εξουσιών της Βουλής είναι αυτονόητη. Η κατάργηση των εν λευκώ εξουσιοδοτήσεων είναι αυτονόητη.
  8.  ΕΡΩΤΗΣΗ: Κρίνετε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται σωστά το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από προπαγανδιστική άποψη Ναι! Προσπαθεί να κρύψει πίσω από την προεδρολογία, ότι τα μνημόνια θα εξακολουθούν να ποδοπατούν τον ελληνικό λαό. Θα ήθελε να συζητάμε για υποψήφιους Προέδρους και όχι για το αν θα διασωθούν οι συντάξεις, αν θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, και αν οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρέπει να λαμβάνουν 13η σύνταξη.
  9. Ορισμένοι μιλούν για κυβέρνηση παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ, μια τέτοια στρατηγική απο αντιπάλους ή δανειστές πως την αντιμετωπίζετε;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ελληνικός λαός δεν είναι παρένθεση. Προσπάθησαν να τον κάνουν παρένθεση, να τον βάλουν ακόμα και στο περιθώριο. Δεν τα κατάφεραν.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Recent Posts Widget

Ετικέτες

΄ΑΔΕΔΥ 120 δόσεις 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγροτικές καλλιέργειες Άμυνα Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανάπτυξη Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο Αναφορά ανεμογεννήτριες Ανεργία Απογραφή πληθυσμού 2021 Αποζημιώσεις Αρθρογραφία Ασυνόδευτα ανήλικα Αττική ύπαιθρος Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βουλή Δάνεια κομμάτων & ΜΜΕ Δασοπυροσβέστες Δήμοι Δημόσιο Δημοψήφισμα Διεθνής Αρχή Βυθού Εισόδημα Εκλογικός Νόμος Ελεύθεροι Επαγγελματίες εμποροβιοτέχνες ενισχυμένη εποπτεία Έντιμη Συμφωνία επανυπολογισμός οφειλών στον ΟΑΕΕ με ρύθμιση Επερωτήσεις Εργασιακό Νομοσχέδιο ΕΣΥ ΕΥΠ Ηθική παρενόχληση Ισλανδικό μοντέλο Κείμενα Κέντρο Υγείας Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής Κύρωση Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά Λαύριο ΜΜΕ Νέοι ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ Ομιλία Παιδεία Παραβατικότητα νέων ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 Προγράμματα Leader Προσοντολόγιο Πρόταση Δυσπιστίας Προϋπολογισμός 2018 Προϋπολογισμός 2019 Προϋπολογισμός 2020 Πυρκαγιά Πεντέλης ρέματα Σεξουαλική παρενόχληση Σύμβαση Αερολιμένα Αθηνών Συμφωνία των Πρεσπών Συνέντευξη Σχολές ΜΜΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Υποκλοπές Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Χρηματοδότηση Intelexa Leader MEGA Σαββατοκύριακο Predator Pushbacks videos