Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Τρεις Κατηγορίες εναντίον της Κυβέρνησης

Ομιλία Νάσου Αθανασίου για τον νέο εκλογικό νόμο
24 Ιανουαρίου 2020

Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ανιαρή την εριστική -έτσι την ονομάζει στην Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος- νοοτροπία εκείνη, ότι πρέπει να επιδιδόμαστε σε διενέξεις. Γι’ αυτό, λοιπόν, δίνω αυτή την εξήγηση, επειδή θα απευθύνω τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία είναι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, κύριοι Υπουργοί, ως προς την ανάλυση των δεδομένων είστε πολύ πίσω. Στην εποχή του coronavirus ήρθατε σήμερα να μιλήσετε για την ελονοσία.
Η δεύτερη κατηγορία είναι ότι είστε αδιάβαστοι. Ούτε καν τους κορυφαίους της παράταξής σας δεν διαβάζετε.
Και η τρίτη κατηγορία είναι ότι δεν έχετε καταλάβει το κυριότερο. Πρέπει να προσέχουμε τις λεπτομέρειες. Λένε κι έχουν δίκιο ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, αλλά χτες και σήμερα οι λεπτομέρειες μας έκαναν να χάσουμε τη θέα του στόχου.

Με ποιο σκοπό ήρθατε εδώ, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Ήρθατε για να δολοφονήσετε την απλή αναλογική. Η συνταγματική μας τάξη το επιτρέπει. Ορίστε, λοιπόν, προχωρήστε. Να μας κάνετε τη χάρη όμως να μην παριστάνετε την αθώα περιστερά την ώρα που τεντώνετε το τόξο. Λιγότερη υποκρισία και λιγότερη προκλητικότητα θα καθιστούσε λιγότερο άσχημο τον φαρισαϊσμό σας.
Εδώ υπάρχουν δύο απόψεις: Τη μία άποψη την ακούσαμε από πολλούς Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η συνεργασία είναι «μπάχαλο». Πόσο αποξενωμένος, αν όχι άρρωστος, μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζει «μπάχαλο» τη συνεργασία; Η δεύτερη άποψη είναι θα συνεργαστούμε ή θα πεθάνουμε ως χώρα. Ο ελληνικός λαός θα κληθεί να διαλέξει.

Η μία άποψη, λοιπόν, ο ένας τρόπος είναι να πάμε στο παρελθόν. Άκουσα κι από νέους ανθρώπους οι οποίοι απέδειξαν με τον τρόπο αυτό ότι είναι γέροι, παρ’ ότι έχουν μικρή ηλικία, να μιλούν για το νόμο Παυλόπουλου, για το νόμο Σκανδαλίδη, για τα οχτώ νομοθετήματα περί εκλογικών αναμετρήσεων, συστημάτων από τη Μεταπολίτευση και μετά. Πάτε προς τα πίσω.
Πήγε κανένας από το Ισραήλ μέχρι τη Νορβηγία και από τη Φιλανδία μέχρι τη Μάλτα να μελετήσει τα εκλογικά συστήματα και να δει ποια είναι τα πιο πρόσφορα; Να δει ότι σε κατάσταση πολέμου μπορούν συνεργαζόμενα κόμματα να επιτυγχάνουν ασύλληπτα για μας πράγματα, για τη νοοτροπία μας;

Η μια άποψη, λοιπόν, είναι να πηγαίνουμε προς τα πίσω σε νόμους προ εικοσαετίας, προ δεκαετίας. Υπάρχει όμως και μία άλλη άποψη και παρακαλώ την προσοχή σας. Θα βασίσω τη σκέψη μου σε μία περικοπή ομιλίας πρώην Προέδρου σας και πρώην Πρωθυπουργού.
Μιλώντας στο City του Λονδίνου ο κ. Καραμανλής ανέφερε επί λέξει «οι παγκόσμιες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας μπορούν να μας δοκιμάσουν όλους. Έχουν τουλάχιστον ένα κοινό σημείο». Προσέξτε. «Καμιά χωρά, καμιά κυβέρνηση, πόσο μάλλον πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της. Είναι ώρα να καθίσουμε όλοι μαζί, να εστιάσουμε στα πραγματικά ζητήματα, να μάθουμε να συζητάμε και πάνω από όλα να συνεργαζόμαστε». Συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Αυτή είναι η προωθημένη σκέψη, όχι ο δικός σας επαρχιωτισμός. Αυτή είναι η σωστή άποψη.
Μίλησε για το λυκόφως των ηγεσιών, παρακαλώ. Να το πω επί λέξει: «το λυκόφως των ηγεσιών. Καμία χώρα» λέει «καμία κυβέρνηση, πόσο μάλλον κανένα πολιτικό κόμμα, δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις που έρχονται». Αυτό δεν νομίζω να το έχετε διαβάσει.

Άρα, δεν έχετε καταλάβει το κυριότερο. Ότι η απλή αναλογική είναι μία ανάγκη, επαναλαμβάνω ανάγκη. Δεν είναι μια ιδεοληψία. Είναι μία ανάγκη και σε αυτήν την ανάγκη νομίζω ότι θα πρέπει να σκύψετε.

Η απλή αναλογική είναι ο δρόμος της σωτηρίας, είναι ο τρόπος που μπορεί να μας δώσει σήμερα διέξοδο, να μας οδηγήσει σε συνεργασία, να μας υποχρεώσει να πάρουμε το απαραίτητο χάπι που θα αποτρέψει την ειδάλλως βέβαιη ανακοπή.

Εσείς όμως φοβάστε εκείνο που μπορεί να μας σώσει. Νομίζετε ότι δεν είμαστε άξιοι αυτού του πολιτικού πολιτισμού, επειδή το δικό σας κόμμα -η επικρατούσα ηγεσία, δηλαδή- δεν μπορεί να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Πρέπει όμως να γίνουμε άξιοι αυτού του πολιτισμού. Διαφορετικά θα καταβάλουμε πάρα πολύ ακριβό τίμημα.

Είχαμε το εξής φαινόμενο. Μόλις υπερψηφίστηκε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης βγήκε εδώ απέξω και δήλωσε κάτι σαν «πρέπει να συνεννοούμαστε, να συναινούμε στα εθνικά θέματα». Διορθώστε με για το πώς το είπε. Βρείτε εσείς το ρήμα. Σήμερα το ακυρώνετε με αυτό.
Ποιος το είπε αυτό; Αυτός που έδωσε ένα ιστορικό παράδειγμα διασπαστικού λαϊκισμού στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Ποιος είπε ότι πρέπει να συνεννοούμαστε; Αυτός που δύο μέρες μετά την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας φέρνει αυτόν τον εκλογικό νόμο, που κάθε άλλο παρά θα ενώνει. Θα διασπά, θα διχάζει.

Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Κατά την άποψή μου, όταν λέτε κυβερνησιμότητα εννοείτε «Μητσοτακηκότητα». Κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος ενός φαρισαϊκού κόμματος δεν μπορεί να είναι ούτε Σαδδουκαίος, ούτε Ηρωδιανός. Φαρισαίος θα είναι. Όμως, σκεφτείτε λιγάκι κοιτάζοντας προς τα εμπρός, όχι κοιτάζοντας τι έγινε πριν από δέκα, πριν από είκοσι ή πριν από τριάντα χρόνια.

Στην ανάλυσή του ο κ. Κώστας Καραμανλής έχει δίκιο όταν μιλάει για λυκόφως των ηγεσιών, όταν λέει καμία χώρα, πόσο μάλλον κανένα κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τα μεγάλα προβλήματα που έρχονται; Νομίζω ότι δεν θα το έχετε διαβάσει.
Θέλετε να βρίσκεστε στο παρελθόν. Το παρελθόν όμως δεν επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία.




Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Recent Posts Widget

Ετικέτες

΄ΑΔΕΔΥ 120 δόσεις 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγροτικές καλλιέργειες Άμυνα Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανάπτυξη Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο Αναφορά ανεμογεννήτριες Ανεργία Απογραφή πληθυσμού 2021 Αποζημιώσεις Αρθρογραφία Ασυνόδευτα ανήλικα Αττική ύπαιθρος Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βουλή Δάνεια κομμάτων & ΜΜΕ Δασοπυροσβέστες Δήμοι Δημόσιο Δημοψήφισμα Διεθνής Αρχή Βυθού Εισόδημα Εκλογικός Νόμος Ελεύθεροι Επαγγελματίες εμποροβιοτέχνες ενισχυμένη εποπτεία Έντιμη Συμφωνία επανυπολογισμός οφειλών στον ΟΑΕΕ με ρύθμιση Επερωτήσεις Εργασιακό Νομοσχέδιο ΕΣΥ ΕΥΠ Ηθική παρενόχληση Ισλανδικό μοντέλο Κείμενα Κέντρο Υγείας Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής Κύρωση Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά Λαύριο ΜΜΕ Νέοι ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ Ομιλία Παιδεία Παραβατικότητα νέων ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 Προγράμματα Leader Προσοντολόγιο Πρόταση Δυσπιστίας Προϋπολογισμός 2018 Προϋπολογισμός 2019 Προϋπολογισμός 2020 Πυρκαγιά Πεντέλης ρέματα Σεξουαλική παρενόχληση Σύμβαση Αερολιμένα Αθηνών Συμφωνία των Πρεσπών Συνέντευξη Σχολές ΜΜΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Υποκλοπές Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Χρηματοδότηση Intelexa Leader MEGA Σαββατοκύριακο Predator Pushbacks videos