Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Η ικανότητα να συνθέτεις




του Νάσου Αθανασίου*

Ανδρέας Παπανδρέου, ο απαράμιλλος πολιτικός συνθέτης. Παράδειγμα: πήρε τον Τζουμάκα που διακήρυσσε ότι στα υπουργικά γραφεία έπρεπε να είναι αναρτημένο το πορτρέτο του Αρη Βελουχιώτη και τον έβαλε δίπλα στον Στέλιο Παπαθεμελή που είχε στον τοίχο του τον Εσταυρωμένο. 

Στην Ελλάδα δεν μπορείς να κυβερνήσεις, αν δεν μπορείς να συνθέσεις τόσο στο πεδίο της ανθρωπογεωγραφίας όσο και σ’ εκείνο του πολιτικού προγράμματος. Όσοι επικαλούνται τον Ανδρέα, εμμέσως ή ευθέως, ας μη λησμονούν πώς ενεργούσε. Έλεγε στους Αμερικανούς «μην κοιτάτε τι λέω, αλλά και τι κάνω». Σύνθεση είναι κι αυτό. Τα μονοκόμματα και τα μονολιθικά ο Ανδρέας τα απέρριπτε στον κάλαθο των αχρήστων. Το κυριότερο: πήρε την Ελλάδα μισή και την έκανε ολόκληρη.

Όλοι οι αποκλεισμένοι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες μπήκαν στο σύστημα. Η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίστηκε. Ακόμη και η προσφώνηση «σύντροφοι» από αυτόν πρωτοακούστηκε, ύστερα από χρόνους και καιρούς, σε πραγματικά μεγάλη μαζική εκδήλωση (υπάρχουν βίντεο). 

Λάθη έκανε ο άνθρωπος ουκ ολίγα. Αλλά λάθευε επειδή δρούσε (αυτά συγχωρούνται). Αγαπούσε τα άγουρα φρούτα, γιατί νόμιζε πως μπορούσαν να ωριμάσουν κάτω από τον πράσινο ήλιο του, αλλά τελικά μερικά από αυτά τον δηλητηρίασαν. 

Απέναντι στην προσωπικότητά του στάθηκε και μια άλλη συγκλονιστική προσωπικότητα, ο Λεωνίδας Κύρκος. Στον θάνατο του Καραμανλή τού ζητήσαμε να κάνει αποτίμηση του έργου του.
Είπε πολλά εναντίον του, αλλά και το εξής αμίμητο (υπάρχει βίντεο): «Όταν εκείνος μιλούσε για ανάπτυξη, εμείς πρώτη φορά ακούγαμε αυτή τη λέξη». Γιατί το είπε; Διότι στη σκέψη του αγωνιζόταν πάντα να συνθέσει. 

Δυστυχώς, κάπου εδώ η σύνθεση τελειώνει. Και τελειώνει διότι δεν την επέτρεπε ο ελληνικός λαός, ο οποίος, όσο και αν τον υμνολογούμε, έχει κι αυτός τις ευθύνες του στη δημοκρατία. Το άλλοθι των 400 χρόνων σκλαβιάς δεν επιτρέπεται να ισχύσει άλλα 400 χρόνια.

Άλλο παράδειγμα από βορειοευρωπαϊκή χώρα. Υπήρξε Ευρωπαίος πολιτικός ηγέτης (ο Ούλοφ Πάλμε) που όταν ο υπουργός του Περιβάλλοντος «σκοτωνόταν» με τον συνάδελφό του των Δημοσίων Εργων δήλωνε: «Θαυμάσια! Έτσι αποδεικνύουν και οι δυο ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους». Ο άνθρωπος ήξερε να συνθέτει.

Συνθετικές ικανότητες αναμένονται τώρα και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα ανθρωπογεωγραφία της Κεντρικής Επιτροπής και η «για μια φορά» απλή αναλογική αποτελούν θαυμάσιες ευκαιρίες. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται περισσότερες από δύο εκατομμύρια ψήφους για να εφαρμόσει το σχέδιό του. Συνεπώς, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν έχει άλλη οδό. Αυτή η αλήθεια θα τον ακολουθεί. 

Προσπάθησα να μιλήσω καφενειακά. Δεν θεωρώ ότι το καφενείο μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική πολιτική. Ψηφίζει όμως…



* Βουλευτής   Αν Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
** πηγή efsyn





Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Recent Posts Widget

Ετικέτες

΄ΑΔΕΔΥ 120 δόσεις 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγροτικές καλλιέργειες Άμυνα Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανάπτυξη Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο Αναφορά ανεμογεννήτριες Ανεργία Απογραφή πληθυσμού 2021 Αποζημιώσεις Αρθρογραφία Ασυνόδευτα ανήλικα Αττική ύπαιθρος Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βουλή Δάνεια κομμάτων & ΜΜΕ Δασοπυροσβέστες Δήμοι Δημόσιο Δημοψήφισμα Διεθνής Αρχή Βυθού Εισόδημα Εκλογικός Νόμος Ελεύθεροι Επαγγελματίες εμποροβιοτέχνες ενισχυμένη εποπτεία Έντιμη Συμφωνία επανυπολογισμός οφειλών στον ΟΑΕΕ με ρύθμιση Επερωτήσεις Εργασιακό Νομοσχέδιο ΕΣΥ ΕΥΠ Ηθική παρενόχληση Ισλανδικό μοντέλο Κείμενα Κέντρο Υγείας Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής Κύρωση Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά Λαύριο ΜΜΕ Νέοι ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ Ομιλία Παιδεία Παραβατικότητα νέων ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 Προγράμματα Leader Προσοντολόγιο Πρόταση Δυσπιστίας Προϋπολογισμός 2018 Προϋπολογισμός 2019 Προϋπολογισμός 2020 Πυρκαγιά Πεντέλης ρέματα Σεξουαλική παρενόχληση Σύμβαση Αερολιμένα Αθηνών Συμφωνία των Πρεσπών Συνέντευξη Σχολές ΜΜΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Υποκλοπές Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Χρηματοδότηση Intelexa Leader MEGA Σαββατοκύριακο Predator Pushbacks videos