Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

H παραβατικότητα των ανηλίκων και το Ισλανδικό μοντέλο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Νάσος (Αθανάσιος) Αθανασίου κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Έξαρση στην παραβατικότητα των ανηλίκων».

Η ερώτηση στηρίχθηκε σε στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για την εγκληματικότητα με «πρωταγωνιστές» ανηλίκους, τα οποία αποτυπώνουν ένα σκηνικό έξαρσης του φαινομένου, προκαλώντας έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Η μεγάλη αύξηση των περιστατικών εμφανίζεται άλλοτε με τη μορφή σχολικού εκφοβισμού και άλλοτε με τη δημιουργία «παιδικών συμμοριών», φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια απασχολούν όλο και πιο συχνά την επικαιρότητα.

Καθοριστικό ρόλο παίζει το οικογενειακό περιβάλλον και ενδεχομένως η έξαρση του φαινομένου να συνδέεται με κάποιο τρόπο και με τα lockdown ή την ολοένα αυξανόμενη επίδραση των social media.

Τονίζονται ιδιαίτερα οι ελλείψεις που υπάρχουν στις υποστηρικτικές δομές ψυχικής υγείας στις σχολικές μονάδες, αλλά και η ανεπαρκής ειδική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, «εργαλεία» που θα μπορούσαν να βοηθήσουν δρώντας προληπτικά στην αντιμετώπιση επιθετικών συμπεριφορών.

Στην ερώτηση του Νάσου Αθανασίου γίνεται μνεία στο Ισλανδικό «παράδειγμα», όπου η κυβέρνηση, δίνοντας στους ανηλίκους τη δυνατότητα να απασχοληθούν στον ελεύθερο χρόνο τους με δραστηριότητες της προτίμησής τους, πέτυχε τη δραστική μείωση των εξαρτήσεών τους, καθώς και της κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς.

Ο βουλευτής ερωτά την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενδυναμωθούν οι υποστηρικτικές δομές ψυχικής υγείας στα σχολεία και να ενισχυθεί η εκπαίδευση του εκπαιδευτικού προσωπικού στην αντιμετώπιση των σχετικών ζητημάτων. Προτείνει την εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που, προάγοντας τη συνεργασία και τις δεξιότητες των μαθητών, θα εξαλείψουν σταδιακά τους παράγοντες που ενισχύουν την επιθετική συμπεριφορά των ανηλίκων. Τέλος, ερωτά κατά πόσο θα ήταν χρήσιμο να ακολουθηθεί και στη χώρα μας το ισλανδικό μοντέλο, ώστε μέσω της ενίσχυσης με κρατική χρηματοδότηση της ενασχόλησης των ανηλίκων σε «υγιείς» δραστηριότητες να επιτευχθεί η δραστική μείωση της νεανικής παραβατικότητας.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


 Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2022

Ερώτηση

Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Έξαρση στην παραβατικότητα των ανηλίκων

  Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για την εγκληματικότητα με «πρωταγωνιστές» ανηλίκους, τα οποία αποτυπώνουν ένα σκηνικό έξαρσης του φαινομένου. Η πρόκληση σωματικών βλαβών είναι μία από τις κατηγορίες αδικημάτων που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σοβαρή.

Το 2021 οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτισαν συνολικά 154 δικογραφίες για πρόκληση σωματικών βλαβών από ανήλικους –με θύματα κατά κύριο λόγο επίσης ανήλικους- ενώ ένα χρόνο νωρίτερα (το 2020) είχαν σχηματιστεί 132 δικογραφίες. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 17%.

Οι κατηγορούμενοι ανήλικοι για τα αδικήματα αυτά το 2021 ήταν 247, ενώ το 2020 ήταν σημαντικά λιγότεροι (194). Αυτό σημαίνει ότι καταγράφηκε αύξηση στους ανήλικους δράστες κατά 27,5% μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Ενδεικτικό είναι ότι κατά το 2021 οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτιζαν κάθε μέρα -κατά μέσο όρο- δικογραφίες για πέντε ανήλικους.

Ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και είναι άκρως ανησυχητικό, αφορά στην ηλικία από την οποία ξεκινούν οι παραβατικές συμπεριφορές. Συγκεκριμένα προκύπτει ότι το 26% των παιδιών ξεκινά την παραβατική συμπεριφορά μεταξύ 8 και 14 ετών. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ανήλικων που ξεκινούν τις παράνομες πράξεις μετά την ηλικία των 15 ετών.

«Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι ανήλικοι μπήκαν στην παρανομία πριν ακόμα κλείσουν τα 12 έτη. Καθοριστικό ρόλο παίζει το οικογενειακό περιβάλλον και ενδεχομένως η έξαρση του φαινομένου να συνδέεται με κάποιο τρόπο και με τα lockdown ή την ολοένα αυξανόμενη επίδραση των social media. Επιρροές από συμμορίες του εξωτερικού, για παράδειγμα από την Αμερική, που έγιναν γνωστές μέσα από το διαδίκτυο παίζουν σαφώς σημαντικό ρόλο. Οι δράστες στο 90% των περιπτώσεων είναι αγόρια και στο 10% κορίτσια», αναφέρει αστυνομική πηγή.

Το 2021 οι αστυνομικές υπηρεσίες χειρίστηκαν 1179 υποθέσεις εγκληματικότητας ανηλίκων. Οι κατηγορούμενοι ανήλικοι ήταν 1750, εκ των οποίων οι 1483 ήταν ηλικίας από 15 έως 18 ετών. Επίσης, από τους 1750 ανήλικους κατηγορούμενους, τα 233 ήταν ανήλικα κορίτσια.

Η επιθετική συμπεριφορά εφήβων μπορεί αποδειχθεί καταστροφική για τα ίδια τα παιδιά που ασκούν τη βία και φυσικά άκρως επικίνδυνη για τους συνομηλίκους τους που τη δέχονται. Η μεγάλη αύξηση των ανάλογων περιστατικών εμφανίζεται άλλοτε με τη μορφή  σχολικού εκφοβισμού και άλλοτε με τη δημιουργία « παιδικών συμμοριών », φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια απασχολούν όλο και πιο συχνά την επικαιρότητα.

Η επιθετική συμπεριφορά έρχεται ως απόρροια των οικογενειακών σχέσεων αλλά και άλλων παραγόντων που άφησαν, κυρίως τα δυο τελευταία χρόνια, το στίγμα τους στην κοινωνική ζωή της χώρας.

Συγκεκριμένα, η έλλειψη επικοινωνίας, η παραμέληση και οι κακοποιητικές συμπεριφορές στην οικογένεια, αλλά και οι συνθήκες εγκλεισμού εξαιτίας των υγειονομικών συνθηκών, που είχαν ως αποτέλεσμα οι έφηβοι να αποκοπούν με βίαιο τρόπο από τη ζωή τους, είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν στην έξαρση του φαινομένου. Τα τελευταία 2 χρόνια τα παιδιά έχουν βιώσει πρωτοφανείς περιορισμούς στην καθημερινότητά τους, τη ζωή και την ανάπτυξή τους.

Παιδιά που έχουν αναπτύξει βίαιη συμπεριφορά, έχουν επίσης αναπτύξει «φτωχή» σχέση με την οικογένειά τους. Σε μερικές οικογένειες, η έννοια της επικοινωνίας είναι άγνωστη. Πολλές φορές υπάρχει το στοιχείο της παραμέλησης ή τα παιδιά έχουν βιώσει και τα ίδια κακοποίηση, με τη μορφή σωματικής τιμωρίας.

Η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ από τους εφήβους, η ελλιπής σχολική φοίτηση ή εγκατάλειψη του σχολείου, οι συναισθηματικές δυσκολίες, οι διαταραχές της συμπεριφοράς και η κατάθλιψη είναι επίσης παράγοντες που ενισχύουν την επιθετική συμπεριφορά.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα τις ελλείψεις που υπάρχουν στις υποστηρικτικές δομές ψυχικής υγείας στις σχολικές μονάδες, αλλά και την ανεπαρκή ειδική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, «εργαλεία» που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά και να δράσουν προληπτικά στην αντιμετώπιση επιθετικών συμπεριφορών.

Εξαιρετικά χρήσιμο θα ήταν επίσης να εισαχθούν σχετικά μαθήματα στα σχολεία. Τα παιδιά έχουν ανάγκη μαθημάτων που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα επίλυσης συγκρούσεων, την καλή συνεργασία μεταξύ τους, τη σχέση των δύο φύλων, την ισότητα, τα δικαιώματά τους, τον σεβασμό στην προσωπικότητά του άλλου, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αίσθηση της δικαιοσύνης, την ανάπτυξη αξιών και της ενσυναίσθησης, αυτά που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «μαθήματα ζωής». Χρήσιμη επίσης θα ήταν η στελέχωση των σχολείων σε σταθερή βάση με ειδικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας.

Τέλος, να αναφέρουμε το Ισλανδικό «παράδειγμα», όπου η κυβέρνηση, δίνοντας στους ανηλίκους τη δυνατότητα να απασχοληθούν στον ελεύθερο χρόνο τους με διάφορες δραστηριότητες της προτίμησής τους, πέτυχε τη δραστική μείωση της εξάρτησής τους από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και γενικότερα της κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς.

Για παράδειγμα, η Ισλανδική κυβέρνηση στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, όπου διαμένει το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, παρείχε σε κάθε οικογένεια ένα είδος Κάρτας για τον ελεύθερο χρόνο (Leisure Card) που συνοδευόταν από ένα ποσό της τάξης των 300 περίπου ευρώ ανά τέκνο, ώστε να ενισχυθούν οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες των ανηλίκων και η ενασχόλησή τους με οργανωμένα σπορ, μουσική, τέχνες, χορό κλπ.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενισχυθούν οι υποστηρικτικές δομές ψυχικής υγείας στα σχολεία και η στελέχωσή τους με ειδικούς επιστήμονες;

- Πώς μπορεί να ενισχυθεί η εκπαίδευση του εκπαιδευτικού προσωπικού στην αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το σχολικό εκφοβισμό και την αντιμετώπιση επιθετικών συμπεριφορών στο χώρο του σχολείου;

- Υπάρχει σκέψη για την εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που προάγοντας τη συνεργασία και τις δεξιότητες των μαθητών και καλλιεργώντας την κατανόηση, την αποδοχή και την ενσυναίσθηση, θα εξαλείψουν σταδιακά τους παράγοντες που ενισχύουν την επιθετική συμπεριφορά των ανηλίκων;

- Μήπως θα ήταν χρήσιμο να ακολουθηθεί και στη χώρα μας το ισλανδικό μοντέλο, ώστε μέσω της ενίσχυσης με κρατική χρηματοδότηση της ενασχόλησης των ανηλίκων με «υγιείς» δραστηριότητες να επιτευχθεί η δραστική μείωση της νεανικής παραβατικότητας;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αθανασίου (Νάσος) Αθανάσιος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία



Πρόσφατες δημοσιεύσεις

  • Νάσος Αθανασίου στο «Π»: Αλλαγή μόνο με πρωτιά
  •  «Μόνο μια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει τη σταθερότητα», δηλώνει ο βουλευτής και ξανά υποψήφιος στην Ανατολική Αττική Νάσος Αθανασίου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι ... περισσότερα
  • Νάσος Αθανασίου: Μια πρόταση για την Αττική
  • Ο Νάσος Αθανασίου, βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσιάζει, στα πλαίσια των θέσεων και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ... περισσότερα
  • ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
  • Του Νάσου ΑθανασίουΗ Ελλάδα σκοτώνει τα παιδιά της. Αν η έκφραση αυτή, παρόλο που τη δικαιολογεί η τραγωδία στα Τέμπη, φαντάζει υπερβολική, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηπιότερη: αλίμονο στους νέους.Υπάρχουν ... περισσότερα
  • Η ομιλία του Νάσου Αθανασίου στην Βουλή στην συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας στην κυβέρνηση
  •  27 Ιανουαρίου 2023ΝΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.Κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, απευθύνομαι σε εσάς. Μένουμε Ευρώπη, αλλά δεν είμαστε Ευρώπη. Ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών δεν είναι Ευρώπη. ... περισσότερα
  • Ανάγκη άμεσης ρύθμισης για πλήρεις αποζημιώσεις των καμένων αγροτικών καλλιεργειών από την πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου 2022 στην Πεντέλη
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΆμεση ανάγκη πλήρους αποζημίωσης των αγροτικών καλλιεργειών που κάηκαν  στην πρόσφατη πυρκαγιά της Πεντέλης συμπεριλαμβανομένων σε αυτήν και των μη κατ΄επάγγελμα αγροτών της Αν. Αττικής με άμεση ... περισσότερα
  • Αρνητική απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην ένταξη της Αττικής υπαίθρου στα προγράμματα Leader
  •  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΜε την ακόλουθη Αναφορά από 12/9/22, ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Νάσος (Αθανάσιος) Αθανασίου (δείτε την εδώ) ζητούσε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ... περισσότερα
  • Διαλύεται το Κέντρο Υγείας Λαυρίου; Αναφορά του Νάσου Αθανασίου Βουλευτή Ανατ. Αττικής, προς τον υπουργό Υγείας
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔιαλύεται το Κέντρο Υγείας Λαυρίου;Ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Νάσος (Αθανάσιος) Αθανασίου κατέθεσε σήμερα (13/1/2023) Αναφορά προς τον υπουργό Υγείας με θέμα: «Έλλειψη προσωπικού στο Κέντρο Υγείας ... περισσότερα
  • "Τι είδους προϋπολογισμός είναι αυτός;" Η ομιλία του Νάσου Αθανασίου στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2023
  •   "Τι είδους προϋπολογισμός είναι αυτός; Όσο πιο γρήγορα συνέλθετε τόσο το καλύτερο για σας και για τη χώρα. Η λύση βρίσκεται στην προκήρυξη των εκλογών!"Η ομιλία για τον Προϋπολογισμό του 2023, σήμερα ... περισσότερα
  • Αττική: "Εις θάνατον δια της αξιοποιήσεως"
  • του Νάσου Αθανασίου* Υπάρχουν πράγματα που δε λησμονούνται, όπως η ρίψη μιας ατομικής βόμβας. Τέτοιο είναι και το τσιμέντωμα της Ακρόπολης. Ολοκληρώνεται τώρα με το απόλυτο τσιμέντωμα της Αττικής. Το αγριολούλουδο ... περισσότερα
  • ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΔΕΛΦΟ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΗΨΙΟ...
  • Ο Νάσος Αθανασίου στην εκπομπή «#MEGA_Σαββατοκύριακο» με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Στέλλα Γκαντώνα: "Μετά και τις σημερινές συγκλονιστικές #αποκαλύψεις των εφημερίδων, όπως του #Βήματος,, ο κος Μητσοτάκης είναι πλέον ... περισσότερα
  • Ο Νάσος Αθανασίου, βουλευτής Αν. Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει στο Naftemporiki TV - στην εκπομπή του δημοσιογράφου Τάκη Σπηλιόπουλου "Ενημέρωση 12 με 2"
  • Νάσος Αθανασίου: "Το ελληνικό κοινοβούλιο συζητά σήμερα για το πόρισμα. Το αόρατο πόρισμα. Συζητάς δλδ για κάτι που δεν το ξέρεις. Γι αυτό και δεν υπάρχει και ψηφοφορία άλλωστε...Κλείνει η συζήτηση!2,3 και 4 Νοεμβρίου ... περισσότερα
  • H παραβατικότητα των ανηλίκων και το Ισλανδικό μοντέλο
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Νάσος (Αθανάσιος) Αθανασίου κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Έξαρση στην παραβατικότητα των ανηλίκων».Η ερώτηση στηρίχθηκε σε ... περισσότερα
    Recent Posts Widget

    Ετικέτες

    ΄ΑΔΕΔΥ 120 δόσεις 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγροτικές καλλιέργειες Άμυνα Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανάπτυξη Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο Αναφορά ανεμογεννήτριες Ανεργία Απογραφή πληθυσμού 2021 Αποζημιώσεις Αρθρογραφία Ασυνόδευτα ανήλικα Αττική ύπαιθρος Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βουλή Δάνεια κομμάτων & ΜΜΕ Δασοπυροσβέστες Δήμοι Δημόσιο Δημοψήφισμα Διεθνής Αρχή Βυθού Εισόδημα Εκλογικός Νόμος Ελεύθεροι Επαγγελματίες εμποροβιοτέχνες ενισχυμένη εποπτεία Έντιμη Συμφωνία επανυπολογισμός οφειλών στον ΟΑΕΕ με ρύθμιση Επερωτήσεις Εργασιακό Νομοσχέδιο ΕΣΥ ΕΥΠ Ηθική παρενόχληση Ισλανδικό μοντέλο Κείμενα Κέντρο Υγείας Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής Κύρωση Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά Λαύριο ΜΜΕ Νέοι ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ Ομιλία Παιδεία Παραβατικότητα νέων ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 Προγράμματα Leader Προσοντολόγιο Πρόταση Δυσπιστίας Προϋπολογισμός 2018 Προϋπολογισμός 2019 Προϋπολογισμός 2020 Πυρκαγιά Πεντέλης ρέματα Σεξουαλική παρενόχληση Σύμβαση Αερολιμένα Αθηνών Συμφωνία των Πρεσπών Συνέντευξη Σχολές ΜΜΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Υποκλοπές Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Χρηματοδότηση Intelexa Leader MEGA Σαββατοκύριακο Predator Pushbacks videos