ΕΡΤ Σαββατοκύριακο: "Πολιτική αντιπαράθεση για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις | 12/06/2022 | ΕΡΤ. Τα ξίφη τους διασταυρώνουν οι βουλευτές της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου και του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης."
Στην αρχή της εκπομπής ζητήθηκε από τον δημοσιογράφο Γιάννη Σκάλκο, εκ των οικοδεσποτών της καλής εκπομπής, μια προσωπική τοποθέτηση από τον Νάσο Αθανασίου, ως παλιού δημοσιογράφου και νυν πολιτικού, για την υπόθεση του Γιώργου Τράγκα:
Νάσος Αθανασίου: "Η ερώτησή σας μου προκαλεί κατάθλιψη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει "πόθεν έσχες". Υπάρχει απλώς "έσχες".
Κανένας δεν εξετάζει από που πήρες αυτά που δηλώνεις. Απλώς τα δηλώνεις και αυτό είναι όλο. Έλεγχος πόθεν έσχες πραγματικός, λογιστικός και δικαστικός δεν γίνεται.
Και η κατάθλιψή μου προέρχεται από το εξής: μαζί με τον αείμνηστο Νίκο Καραντινό, είχαμε εισηγηθεί την επιβολή πόθεν έσχες στους δημοσιογράφους - ήμουν τότε μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Λοιπόν, ήταν μια μάταιη πράξη αυτή, δεν γίνεται κανένας μα κανένας έλεγχος. Ούτε στους δημοσιογράφους ούτε στους βουλευτές ούτε σε οποιονδήποτε άλλον ο οποίος έχει την υποχρέωση να υποβάλλει πόθεν έσχες.
Τώρα ο μακαρίτης ο Γιώργος Τράγκας τον οποίον εγνώριζα πολύ καλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κάποια στιγμή γοητεύτηκε από το χρήμα. Από το πολύ χρήμα.
Και ήθελε να αποδείξει στον εαυτό του ότι μπορεί και αυτός να αποκτήσει. Έ, απέκτησε.
Το ζήτημα είναι ότι τώρα όλα έρχονται καθυστερημένα. Και θα έλεγα μάταια. Και ούτε αυτή η περίπτωση ή οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσουμε επιτέλους ένα πραγματικό "πόθεν έσχες".
Αυτή τη στιγμή αν γίνει ένας έλεγχος - βάλτε στο μυαλό σας ένα οποιοδήποτε πρόσωπο - και πάει κάποιος, ένας εφοριακός ο οποίος είναι συνεπής, και του πει "έλα εδώ φίλε μου, τι έχεις, έχεις αυτό το σπίτι, αυτό το αυτοκίνητο, αυτές τις καταθέσεις. Κάτσε κάτω. Πες μου τώρα που τα βρήκες"...
Έ λοιπόν, δεν θα μπορέσει στις περισσότερες περιπτώσεις να του απαντήσει.
Είναι εντελώς προσχηματικό το πόθεν έσχες!"
Δείτε το σχετικό απόσπασμα:
Η τοποθέτηση του Νάσου Αθανασίου για τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης:
"Τον Σεπτέμβριο του 2021, στην ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός υποσχόταν ότι η κυβέρνησή του θα κάλυπτε το 80% των αυξήσεων του ρεύματος. Δεν υπήρχε Ουκρανία τότε.
Άρα το πρόβλημα ξεκινάει πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κατά την άποψή μου που δεν είναι μόνο δική μου αλλά είναι άποψη και των ειδικών επιστημόνων το πρόβλημα ξεκινάει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021. Τα εργαλεία είναι γνωστά, δεν θα τα ανακαλύψουμε τώρα. Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος όπως εφαρμόζει η Γαλλία.
Από πέρσι τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εφόσον είχε δεσμευτεί έπρεπε να έχει βρει λύσεις πάση θυσία γιατί αυτή η κρίση δεν θα σταματήσει εύκολα και έρχεται και άλλη κρίση. Κρίση των τροφίμων.
Και έρχεται και κάτι άλλο. Η εξαίρεσή μας από την ρήτρα διαφυγής που παρατείνεται μεν για το 2023 αλλά όπως λέει στις Βρυξέλλες ο Πάολο Τζεντιλόνι, όχι για την Ελλάδα, όχι για την Ιταλία. Που σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση καταρτίζοντας τον προϋπολογισμό πρέπει να βάλει κόφτη δαπανών. Κόφτης δαπανών σημαίνει επάνοδο στα πλεονάσματα που δεν θα είναι πλέον στο 2,2% έως το 2060 όπως είχε συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά θα είναι 2,6%.
Ίσως γι αυτό και η κυβέρνηση, επειδή θα υποχρεωθεί να βάλει κόφτη δαπανών στον προϋπολογισμό - λένε ορισμένοι αν και εγώ δεν το πολυπιστεύω αλλά το λαμβάνω υπόψιν - θα πάει σε εκλογές.
Το μέτρο δεν το έχει περάσει ακόμη από το Ecofin ούτε από το Eurogroup ο Π. Τζεντιλόνι. Θα το περάσει όμως. Εάν το περάσει πάμε σε κόφτη δαπανών, πάμε σε επάνοδο σε πλεονάσματα, ήδη αυξάνονται τα επιτόκια και καταλαβαίνετε ότι η χώρα πηγαίνει ξανά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.
Ήθελα να πω και κάτι τελευταίο. Τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά που μόνο κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Από δω και μπρος για την Ελλάδα πρέπει να ανοίξει μια περίοδος κυβερνήσεων συνεργασιών. Όπως είναι οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Κι αυτή είναι μια προσωπική θέση αρχής."
Δείτε το σχετικό απόσπασμα: