Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Ανάγκη άμεσης ρύθμισης για πλήρεις αποζημιώσεις των καμένων αγροτικών καλλιεργειών από την πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου 2022 στην Πεντέλη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άμεση ανάγκη πλήρους αποζημίωσης των αγροτικών καλλιεργειών που κάηκαν  στην πρόσφατη πυρκαγιά της Πεντέλης συμπεριλαμβανομένων σε αυτήν και των μη κατ΄επάγγελμα αγροτών της Αν. Αττικής με άμεση ρύθμιση

Ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Νάσος (Αθανάσιος) Αθανασίου κατέθεσε σήμερα (19/1/2023) Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Αποζημιώσεις αγροτών Αν. Αττικής».

Η Αναφορά στηρίχθηκε σε επιστολή που εστάλη στο βουλευτή από την κα Ειρήνη Κουνενάκη, Δημοτική Σύμβουλο, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Παλλήνης «Εμείς η πόλη μας», όπου επισημαίνεται ότι η καταστροφική
πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου 2022
προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής, αρκετές από τις οποίες δεν ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, ώστε, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, να μπορούν να αποζημιωθούν πλήρως.

Συνεπώς απαιτείται άμεση ρύθμιση του θέματος των αποζημιώσεων με την τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ή την έκδοση σχετικής ΚΥΑ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αποζημίωσης στους πληγέντες μη κατ’ επάγγελμα αγρότες που δεν δύνανται σήμερα να αποζημιωθούν .

Ο βουλευτής ζητεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για να δοθεί λύση και να ενημερώσει σχετικά.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:




Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θέμα: «Αποζημιώσεις αγροτών Ανατολικής Αττικής»

  O Βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ. Αθανάσιος (Νάσος) Αθανασίου καταθέτει αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έπειτα από επιστολή που του εστάλη από την κα Ειρήνη Κουνενάκη, Δημοτική Σύμβουλο, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Παλλήνης «Εμείς η πόλη μας», με θέμα: «Αποζημιώσεις αγροτών Αν. Αττικής».

  Στην εν λόγω επιστολή, η κα Κουνενάκη αναφέρει ότι η καταστροφική πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου 2022 που ξεκίνησε από την Πεντέλη και επεκτάθηκε στην Παλλήνη, την Ανθούσα, το Γέρακα, το Πικέρμι και τη Ραφήνα προκάλεσε καταστροφές και στις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής. Επισημαίνει ότι αρκετές από τις καλλιέργειες αυτές δεν ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, ώστε, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, να μπορούν να αποζημιωθούν πλήρως, όπως ακριβώς συνέβη στην Εύβοια και την Αττική σχετικά με τις πυρκαγιές του 2021. Μόλις πρόσφατα εκδόθηκε ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία έδωσε την δυνατότητα μειωμένης αποζημίωσης (50%) των μη κατ’ επάγγελμα αγροτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021 στις εν λόγω περιοχές.

  Η κα Κουνενάκη τονίζει ότι ειδικά στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Παλλήνης έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός μη κατ’ επάγγελμα αγροτών οι οποίοι υπέστησαν ζημιές των αγροτικών καλλιεργειών τους από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2022 και συνεπώς απαιτείται άμεση ρύθμιση του θέματος των αποζημιώσεων. Έτσι, προτείνεται η τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ή η έκδοσης σχετικής ΚΥΑ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αποζημίωσης στους πληγέντες μη κατ’ επάγγελμα αγρότες που δεν δύνανται σήμερα να αποζημιωθούν .

Επισυνάπτεται η επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειές σας.

Αθήνα, 19/1/2023

Ο καταθέτων Βουλευτής

Αθανάσιος (Νάσος) Αθανασίου



Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Recent Posts Widget

Ετικέτες

΄ΑΔΕΔΥ 120 δόσεις 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγροτικές καλλιέργειες Άμυνα Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανάπτυξη Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο Αναφορά ανεμογεννήτριες Ανεργία Απογραφή πληθυσμού 2021 Αποζημιώσεις Αρθρογραφία Ασυνόδευτα ανήλικα Αττική ύπαιθρος Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βουλή Δάνεια κομμάτων & ΜΜΕ Δασοπυροσβέστες Δήμοι Δημόσιο Δημοψήφισμα Διεθνής Αρχή Βυθού Εισόδημα Εκλογικός Νόμος Ελεύθεροι Επαγγελματίες εμποροβιοτέχνες ενισχυμένη εποπτεία Έντιμη Συμφωνία επανυπολογισμός οφειλών στον ΟΑΕΕ με ρύθμιση Επερωτήσεις Εργασιακό Νομοσχέδιο ΕΣΥ ΕΥΠ Ηθική παρενόχληση Ισλανδικό μοντέλο Κείμενα Κέντρο Υγείας Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής Κύρωση Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά Λαύριο ΜΜΕ Νέοι ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ Ομιλία Παιδεία Παραβατικότητα νέων ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 Προγράμματα Leader Προσοντολόγιο Πρόταση Δυσπιστίας Προϋπολογισμός 2018 Προϋπολογισμός 2019 Προϋπολογισμός 2020 Πυρκαγιά Πεντέλης ρέματα Σεξουαλική παρενόχληση Σύμβαση Αερολιμένα Αθηνών Συμφωνία των Πρεσπών Συνέντευξη Σχολές ΜΜΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Υποκλοπές Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Χρηματοδότηση Intelexa Leader MEGA Σαββατοκύριακο Predator Pushbacks videos