Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

"Βομβιστικό" αποκάλεσε το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, ο Νάσος Αθανασίου. Ο βουλευτής Αν. Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ υπέδειξε τρεις βόμβες: μία στα ΜΜΕ, μία στην αδήλωτη εργασία και μία στις συλλογικές συμβάσεις.

Μας δίδαξε πολλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

ΞΕΡΑΜΕ ότι αποχωρούν κοινοβουλευτικές ομάδες από τη Βουλή.
ΜΑΘΑΜΕ ότι αποχωρούν και υπουργικά συμβούλια.
ΞΕΡΑΜΕ ότι οι πρόσφυγες έρχονται επειδή ο Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα, η Τασία τους καλοπιάνει και η Γεροβασίλη τούς κρατάει.
ΜΑΘΑΜΕ τελικά ότι η αιτία βρίσκεται στους γεωπολιτικούς λόγους-δηλαδή "στων εχθρών τα φουσάτα".
ΞΕΡΑΜΕ ότι το FBI είναι τόσο επίμονο στην τήρηση των νόμων ώστε ούτε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μένει ανέγγιχτος.
ΜΑΘΑΜΕ ότι για το FBI "πρέπει να χάσουμε πάσα ιδέα".
ΞΕΡΑΜΕ ότι η ΝΔ είναι συμπαγής.
ΜΑΘΑΜΕ ότι μπορεί να της λείπουν 6 φασόλια.
ΞΕΡΑΜΕ ότι δεν προτείνουν τον Σαμαρά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή η Ελλάδα δεν θα πάρει θέση αντιπροέδρου.
ΜΑΘΑΜΕ ότι ο κ. Σχοινάς δεν συγκαταλέγεται στους Έλληνες.
ΞΕΡΑΜΕ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν προδοτική.
ΜΑΘΑΜΕ τώρα ότι είναι άξια να τιμηθεί.
ΜΑΘΑΜΕ επίσης ότι τρομοκρατηθήκατε από τη στάση του Παρισιού, ως προς την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Τρομοκρατηθήκατε εσείς που προεκλογικά λέγατε ότι θα τους κάνετε τη ζωή δύσκολη όταν θ'ανοίγουν τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.
ΞΕΡΑΜΕ ότι είστε οι κομπάρσοι των Βαλκανίων.
ΜΑΘΑΜΕ ότι θέλετε να παραμείνετε.
ΞΕΡΑΜΕ ότι τα άτομα υποτάσσονται στους νόμους.
ΜΑΘΑΜΕ ότι στη σημερινή Ελλάδα, οι νόμοι υποτάσσονται στα άτομα (βλέπε ΕΥΠ).

Τέλος πάντων. Αυτή είναι η πρώτη, μετά έτη πολλά, κυβέρνηση που παρέλαβε γεμάτο ταμείο.
Δεν υπάρχουν πλούτη. Υπάρχει όμως άνετα διαχειρίσιμη οικονομία.
Στην Αστόρια απευθυνόμενος στο κοινό που χειροκρότησε πολλές φορές και μιλώντας από στήθους ο πρωθυπουργός είπε: "Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε κάθε λόγο να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν, η αισιόδοξη Ελλάδα ανοίγει φτερά".
Τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν. Μπα; Τι λες βρε παιδί μου;
Είστε υπέροχος κ. Μητσοτάκη, τα καταφέρατε;
Μόνο ο κ. Τράγκας διαφωνεί.

Ξεχνάμε εύκολα σ'αυτή τη χώρα. Πανηγυρίζουμε για υπο-μηδενικά επιτόκια, δανειζόμαστε 100 εκατομμύρια κι επιστρέφουμε 99-κατά την έκφραση του κ. Βαρουφάκη, αλλά ξεχνάμε να ρωτήσουμε τον κ. Στουρνάρα: "μήπως πρέπει να ζητήσετε συγνώμη; 
Εσείς επιμένατε στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Εσείς λέγατε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Εκτός από ωτακουστής των συνομιλιών Πούτιν-Ολάντ, εκτός από πολιτευτής, είστε και κάτι σαν κεντρικός τραπεζίτης.
Οφείλετε εξηγήσεις.  

Μην απογοητεύεστε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Σε μια χώρα που δεν υπάρχουν πια αναγνώστες, παρά μονάχα απορριμματοφάγοι της τηλεοπτικής και διαδικτυακής χωματερής, έχετε πολλές ελπίδες να τα πάτε καλά.

Τι κάνει αυτό το νομοσχέδιο για να καταπολεμήσει το αεριτζίδικο αναπτυξιακό μοντέλο, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία;
Να σας πω τι κάνει. Καταργεί το  Πόθεν Έσχες στους καναλάρχες.
Καταργεί την ονομαστικοποίηση των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Δεν θα μαθαίνουμε ποτέ ποιος κρύβεται πίσω από ένα εκδοτικό συγκρότημα.
Ιδού η πρώτη βόμβα που εγκαθιστάτε στο σύστημα. Ιδού οι επικίνδυνοι κουκουλοφόροι. Όχι, ο αμερικανικής προέλευσης, αναγκαίος θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
Κρυφομέτοχοι στα ΜΜΕ. Ούτε την ιστορία σας δεν σέβεστε; Επίτευγμα δικό σας ήταν ο νόμος περί βασικού μετόχου, που δικαιώθηκε από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για να καταδικαστεί από την ελληνική.

Τι άλλο προβλέπει το πόνημά σας, κύριοι της κυβέρνησης;
Την εξαίρεση επιχειρήσεων από την εφαρμογή των εθνικών συλλογικών συμβάσεων. Θεσπίζονται ειδικοί όροι που εξαιρούν κλάδους και περιοχές.
Κρατήστε τις λέξεις "εξαίρεση" και "περιοχές". Θα δείτε με ποιον τρόπο αυτές οι περιοχές είναι κυρίως η επαρχία την οποία θα καταδικάσουν σήμερα στη φτώχια και στην ανέχεια όσοι από τη ΝΔ εκπροσωπούν την επαρχία.
Όσοι προέρχεστε από την επαρχία (από την "περιφέρεια", για να το γλυκάνω) θα ψηφίσετε σήμερα εναντίον εκείνων που σας ψήφισαν.
Η ελλαδική οικονομική επιστήμη δεν έχει την εντιμότητα της ωμής ορολογίας. "Συλλογικές", λέμε, συμβάσεις.
Το "συλλογικές" παραπέμπει σε πολλά και άσχετα. Μπερδεύει. Αν προσθέσεις το "εθνικές", κάτι γίνεται.
Δείτε τώρα την εντιμότητα της αγγλοσαξονικής ωμότητας σε σχέση με την Ιταλία, όπως αποτυπώνεται στον Economist της 13ης Ιουλίου 2018. Εκεί μιλούν για "countrywide" συμβάσεις. Πώς να μεταφράσω το countrywide;
Περιφραστικά: "ισχύουσες σε όλη την επικράτεια της χώρας".
Διαβάζω:      
"Πολλοί από τους λόγους των ζοφερών προοπτικών ανάπτυξης της Ιταλίας χρονολογούνται δεκαετίες πίσω. Ο τομέας των υπηρεσιών προστατεύεται από τον ανταγωνισμό. Πανεθνικής εμβέλειας συμβάσεις αμοιβών κρατούν τους μισθούς πολύ υψηλά στον Νότο, αποθαρρύνοντας την αύξηση της απασχόλησης εκεί".
Ακούσατε; "Κρατούν τους μισθούς πολύ υψηλά στον Νότο". Ποιοί κρατούν ψηλά τους μισθούς στον Νότο;
Οι πανεθνικές συμβάσεις.
Αυτές που αποκαλούμε "συλλογικές" εδώ.
Λένε στους Ιταλούς: ένας εργαζόμενος στη Νάπολη είναι έγκλημα, για την ίδια εργασία, να παίρνει όσα ακριβώς και ο εργαζόμενος  στο Μιλάνο. Το ίδιο αρχίζουν να κάνουν και εδώ.
Ένας εργαζόμενος στην Ευρυτανία δεν πρέπει να παίρνει τα ίδια λεφτά, για την ίδια εργασία, με έναν εργαζόμενο στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη.
Ακούς Πάτρα; Ακούν τα Γρεβενά; Ακούει η Φωκίδα;
Θα ξυπνήσετε ένα πρωί για να διαπιστώσετε ότι για κάθε 10 ευρώ του Αθηναίου, εσείς θα παίρνετε 3,5. Κι ας κάνετε την ίδια δουλειά.
       
Θα μου πείτε: η διάταξη αφορά "εργαζομένους που απασχολούνται σε ειδικής κατηγορίας επιχειρήσεις, όπως επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως κατ' εξοχήν επιχειρήσεις σε καθεστώς πτωχευτικής διαδικασίας".
Ανταπαντώ: η πρόθεσή σας είναι να γίνει η αρχή και βλέπουμε. Να ραγίσει το γυαλί, να σπάσει ο πάγος, και μετά το επεκτείνουμε το πράγμα.
Αυτή είναι η δεύτερη βόμβα, που εγκαθιστάτε στο σύστημα. Έχετε ταλέντο στη δημιουργία μηχανισμών φθοράς του νόμου, που τάχα δεν καταργείτε, αλλά απλώς τού δημιουργείτε δυο τρεις εξαιρέσεις. Υπάρχει κι άλλος μηχανισμός φθοράς. Υπάρχει και τρίτη βόμβα.

Αφορά την αδήλωτη εργασία. Τι κάνετε εκεί;
Πρώτον, μειώνετε το πρόστιμο.
Δεύτερον, καταργείτε την υποχρέωση του εργοδότη για τουλάχιστον τρίμηνη αναδρομική καταβολή ενσήμων για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.
Τι θα σκεφτούν οι επιχειρήσεις; Θα δουλεύουν με αδήλωτους. Κι εφόσον τους πιάσει ο έλεγχος, θα λένε, "τι ωραία, θα σας προσλάβουμε τώρα νόμιμα, δεν τρέχει τίποτα, κάτι λίγα θα πληρώσουμε". Λίγα, για αυτούς.

Δεν παραβλέπω την οικονομολογική σχολή που θεωρεί την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων ευεργετική μεταρρύθμιση, δηλαδή θεωρεί ευεργετική την ανισότητα. Έτσι θα έχουμε επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης, λένε.
Αλλά υπάρχει και η άλλη σχολή της Δύσης, εκείνη η σχολή που έσβησε μεγάλες πυρκαγιές επί κυβερνήσεων Ρούσβελτ, Μπραντ, Σμιτ και Μιτεράν, αλλά και τελευταία, επί Μπαράκ Ομπάμα.
Είχαν κι αυτοί την Κηφισιά τους. Είχαν κι αυτοί τα Γκράβαρά τους, αλλά επέμεναν ότι, για την ίδια δουλειά, εκείνος που εργάζεται στα Γκράβαρα δεν θα παίρνει λιγότερα από εκείνον που εργάζεται στην Κηφισιά.

Αν με παρακολουθούν στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στην Ξάνθη τους προειδοποιώ: Σήμερα σας καταδικάζουν!
Αν παρακολουθούν σήμερα όσοι ζουν σε ό,τι αποκαλούμε "ύπαιθρο", "επαρχία" ή "περιφέρεια", πρέπει να καταλάβουν τι τους περιμένει.
Εξόφθαλμο.
Τους περιμένει εκείνο που ετοιμάζουν για τον ιταλικό Νότο. Αν αυτό ζητούν να συμβεί στην Ιταλία, που δεν πέρασε από τα μνημόνια, αντιλαμβάνεστε πόσο πιθανό είναι να συμβεί στην Ελλάδα. Πιθανό είπα;
Λάθος.
Σίγουρο είναι.
Αρχίζει τώρα, σήμερα, εδώ.
Αν παρακολουθούν στην Άρτα, στην Καρδίτσα, στην Αρκαδία, τους προειδοποιώ. Σήμερα σας καταδικάζουν. Εσείς είστε β΄ διαλογής, θα πληρώνεστε λιγότερο.





Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Recent Posts Widget

Ετικέτες

΄ΑΔΕΔΥ 120 δόσεις 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγροτικές καλλιέργειες Άμυνα Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανάπτυξη Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο Αναφορά ανεμογεννήτριες Ανεργία Απογραφή πληθυσμού 2021 Αποζημιώσεις Αρθρογραφία Ασυνόδευτα ανήλικα Αττική ύπαιθρος Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βουλή Δάνεια κομμάτων & ΜΜΕ Δασοπυροσβέστες Δήμοι Δημόσιο Δημοψήφισμα Διεθνής Αρχή Βυθού Εισόδημα Εκλογικός Νόμος Ελεύθεροι Επαγγελματίες εμποροβιοτέχνες ενισχυμένη εποπτεία Έντιμη Συμφωνία επανυπολογισμός οφειλών στον ΟΑΕΕ με ρύθμιση Επερωτήσεις Εργασιακό Νομοσχέδιο ΕΣΥ ΕΥΠ Ηθική παρενόχληση Ισλανδικό μοντέλο Κείμενα Κέντρο Υγείας Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής Κύρωση Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά Λαύριο ΜΜΕ Νέοι ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ Ομιλία Παιδεία Παραβατικότητα νέων ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 Προγράμματα Leader Προσοντολόγιο Πρόταση Δυσπιστίας Προϋπολογισμός 2018 Προϋπολογισμός 2019 Προϋπολογισμός 2020 Πυρκαγιά Πεντέλης ρέματα Σεξουαλική παρενόχληση Σύμβαση Αερολιμένα Αθηνών Συμφωνία των Πρεσπών Συνέντευξη Σχολές ΜΜΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Υποκλοπές Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Χρηματοδότηση Intelexa Leader MEGA Σαββατοκύριακο Predator Pushbacks videos