Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Η ομιλία του Νάσου Αθανασίου στην Βουλή στην συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας στην κυβέρνηση



 27 Ιανουαρίου 2023

ΝΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: 
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, απευθύνομαι σε εσάς. Μένουμε Ευρώπη, αλλά δεν είμαστε Ευρώπη. Ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών δεν είναι Ευρώπη. Ο Εισαγγελέας που υπονομεύει τις Ανεξάρτητες Αρχές δεν είναι Ευρώπη. Η δικαιοσύνη που παραγραφεί εγκλήματα δεν είναι Ευρώπη. Καταστρέψατε την ευρωπαϊκή Ελλάδα και επαναφέρατε τη χώρα στη γνωστή υπανάπτυκτη παλαιοβαλκανική της κατάσταση. Είναι να θαυμάζει κανείς τα Βαλκάνια για τον λαϊκό πολιτισμό τους και για τα τοπία τους, αλλά σε καμία περίπτωση για τον πολιτικό πολιτισμό τους.

Οι ανεξάρτητες αρχές ήταν και είναι η σημαία του πολιτικού φιλελευθερισμού -ακούστε το αυτό- και της δυτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Για ποιον λόγο, εφαρμόζοντας πολιτική ανιψιών και κουμπάρων θέλετε να τις βαλκανοποιήσετε;

Από ένα σημείωμα του Ευάγγελου Βενιζέλου πληροφορήθηκα ότι από την εισαγωγή του θεσμού των ανεξάρτητων αρχών στο Σύνταγμα με την αναθεώρηση του 2001 έως σήμερα, οι εισαγγελικές αρχές τις αντιμετώπισαν με δυσπιστία ή και ανοιχτή εχθρότητα. Αυτή είναι η συνεισφορά των εισαγγελέων, ενός σώματος, υποτίθεται, μορφωμένων ανθρώπων στον πολιτικό μας πολιτισμό; Ντρέπεσαι μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

Ακόμα χειρότερα, ο κ. Ντογιάκος απειλεί με άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον, μεταξύ άλλων, μελών της ΑΔΑΕ ακόμα και για κατασκοπεία. Για να φτάσεις στην ουσία του θέματος πρέπει να το θέσεις απλά. Απειλεί με κάθειρξη όσους επιχειρήσουν να εφαρμόσουν το Σύνταγμα. Τι χειρότερο υπάρχει;

Υπάρχει αντισυνταγματική δικαιοσύνη, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, κύριε Ντογιάκο; Βεβαίως, υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις. Μία από αυτές είναι η δική σας. Τι να πεις όταν ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας δεν εννοεί το Σύνταγμα της πατρίδας του; Για να μην πω ότι ο ανώτατος εισαγγελέας αυτής της χώρας παραβιάζει το Σύνταγμα της πατρίδας του; Τι χειρότερο; Τον τελευταίο καιρό ο ελληνικός λαός ή καλύτερα, όπως το έλεγε ο αείμνηστος δάσκαλός μου Νικόλαος Πανταζόπουλος, η κοινή περί δικαίου συνείδηση παρακολούθησε ένα μαχαίρωμα. Το περιγράφω.

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύσει η ίδια για έρευνα στους παρόχους τηλεφωνίας, φέρεται να εμποδίζει την έρευνα της συνταγματικά αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, να εμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ. Ιδού, λοιπόν, κάποιος που μαχαιρώνει την ελληνική δικαιοσύνη μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού. Ιδού η παλιά βαλκανική Ελλάδα που νικά την ευρωπαϊκή Ελλάδα. Ιδού η απόδειξη ότι μένουμε Ευρώπη, αλλά δεν είμαστε Ευρώπη.

Αν ήμασταν Ευρώπη, θα ζητούσαμε να εφαρμοσθεί η σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου -να την περιμένετε τη σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου μέσω PEGA, να την περιμένετε εσείς στην Κυβέρνηση-, η σύσταση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, να καταργήσει αμέσως όλες τις άδειες εξαγωγής του Predator, να αποσύρει επειγόντως την αισχρή τροπολογία Πικραμμένου, διπλά αισχρή, επειδή ο άνθρωπος υπήρξε και ανώτατος δικαστικός και να εφαρμόσει πάραυτα -ακούστε τι λέει η Ευρώπη- την οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Αν ήμασταν Ευρώπη, θα ανακαλύπταμε εμείς τα σκάνδαλα. Όμως, όλα τα μεγάλα σκάνδαλα στην Ελλάδα δεν τα βρήκε η ελληνική δικαιοσύνη, αλλά οι αμερικανικές ή οι γερμανικές αρχές ή το Ευρωκοινοβούλιο.

Αν ήμασταν Ευρώπη, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος, και η κυρία Αλεξία Μπακογιάννη, παιδιά του συνεργάτη μου, του αείμνηστου συνεργάτη μου Παύλου Μπακογιάννη, δεν θα έστελναν τα κινητά τους σε εξειδικευμένο κέντρο στο Λονδίνο για να εξετάσουν αν παρακολουθούνται. Και ναι, παρακολουθούνταν με το Predator, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ.

Αν ήμασταν Ευρώπη, θα είχαμε κάνει πράξη όσα έχει πρόσφατα αναφέρει ο Νίκος Αλιβιζάτος σε συνέντευξή του. Τι λέει; «Η ζημιά που έχει πάθει η Κυβέρνηση είναι μεγάλη και οφείλεται σε κακούς χειρισμούς. Αναγκάστηκαν, βεβαίως, σε παραίτηση οι κ.κ. Δημητριάδης και Κοντολέων. Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, είπε ότι επρόκειτο για συστημική αδυναμία, για ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων το οποίο ξέφυγε από τον αναρχικό του σκοπό. Είδατε εσείς να διώκονται ποινικά αυτοί οι κύριοι;» ρωτά ο κ. Αλιβιζάτος. Το είδατε; Αν το βλέπατε, θα ήμασταν Ευρώπη.

Όμως, μπορεί να υποχρεωθούμε να γίνουμε Ευρώπη. Η PEGA καλεί επειγόντως σε ακρόαση τους Χρήστος; Ράμμο και Κώστα Μενουδάκος. Μια άλλη επιτροπή, η LIBE, έρχεται τον Μάρτιο στην Αθήνα για τέσσερις μέρες. Η επιτροπή αυτή έχει αρμοδιότητα τις πολιτικές ελευθερίες, τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις. Συστάθηκε μετά τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων, της Δάφνης Γκαλής στη Μάλτα και του Γιάν Κούτσιακ στη Σλοβακία. Οι δημοσιογράφοι αυτοί ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες εμπλέκονταν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Ε, λοιπόν τέτοια θέματα θα ερευνήσουν και στην Αθήνα. Μα είναι δυνατόν, θα έλεγε ο κύριος Ντογιάκος και κάποιοι από την Κυβέρνηση, η επιτροπή LIBE να κρίνει την ελληνική δικαιοσύνη; Όχι μόνον η επιτροπή LIBE, κύριοι, αλλά και η γερμανική εφημερίδα ΤΑΖ, η οποία μιλάει για έλλειμμα δικαιοσύνης στην Ελλάδα και για τον κ. Ντογιάκο προσωπικά ότι αναζητεί την πηγή της πληροφόρησης και όχι τη διαλεύκανση του εγκλήματος. Όχι μόνο η LIBE αλλά και η Ευρωβουλευτής των πρασίνων Σάσκια Μπρικμόντ, η οποία αναφέρει πως έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και προσθέτει ότι η γνωμοδότηση για την ΑΔΑΕ είναι κάτι το ανήκουστο. Όχι μόνο η κυρία Μπρικμόντ αλλά και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία μιλάει για εκστρατείες δυσφήμισης.

Αυτά τα περί εκστρατειών δυσφήμισης δεν είναι αόριστα. Η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Σόφι Ιντβέλτ, έχει μιλήσει στον ελληνικό Τύπο, στο ΒΗΜΑ και για άλλες εταιρείες όπως η Black Cube που παρέχουν τεχνογνωσία και υπηρεσίες –προσέξτε- για τη σπίλωση δημόσιων προσώπων και έφερε ως παραδείγματα την πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία και ορισμένες μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ουγγαρία. Θα μισθώσετε και τις υπηρεσίες της Black Cube; Δεν νομίζω. Είστε οι ίδιοι μια Black Cube.

Και μια παρατήρηση, κύριε Πρόεδρε, και αποχωρώ από το Βήμα, για τις σακούλες του ευκατάστατου ή άφραγκου –αποφασίστε- κ. Καλογρίτσα, τις σακούλες προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Την απάντηση σάς έδωσε ο κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης Πρόεδρος της Αρχής που διερευνά τις υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος όταν κάποιοι από εσάς πήγαν και τον προέτρεψαν να κάνει έρευνα εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σας είπε: «Εγώ δεν παίζω πολιτικά παιχνίδια». Όμως, τούτο τι αποδεικνύει; Αποδεικνύει πόσο αδίστακτοι είστε.

Θα καταθέσω στα Πρακτικά δημοσίευμα που είναι και βιντεοσκοπημένο από δήλωση του κ. Μηταράκη στις 16 Αυγούστου. Δείτε τι αναφέρει για να μην κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάει για ένα νεκρό κοριτσάκι έξι ετών ο κ. Μηταράκης, όχι εγώ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Αθανασίου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.​




Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Recent Posts Widget

Ετικέτες

΄ΑΔΕΔΥ 120 δόσεις 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγροτικές καλλιέργειες Άμυνα Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανάπτυξη Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο Αναφορά ανεμογεννήτριες Ανεργία Απογραφή πληθυσμού 2021 Αποζημιώσεις Αρθρογραφία Ασυνόδευτα ανήλικα Αττική ύπαιθρος Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βουλή Δάνεια κομμάτων & ΜΜΕ Δασοπυροσβέστες Δήμοι Δημόσιο Δημοψήφισμα Διεθνής Αρχή Βυθού Εισόδημα Εκλογικός Νόμος Ελεύθεροι Επαγγελματίες εμποροβιοτέχνες ενισχυμένη εποπτεία Έντιμη Συμφωνία επανυπολογισμός οφειλών στον ΟΑΕΕ με ρύθμιση Επερωτήσεις Εργασιακό Νομοσχέδιο ΕΣΥ ΕΥΠ Ηθική παρενόχληση Ισλανδικό μοντέλο Κείμενα Κέντρο Υγείας Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής Κύρωση Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά Λαύριο ΜΜΕ Νέοι ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ Ομιλία Παιδεία Παραβατικότητα νέων ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 Προγράμματα Leader Προσοντολόγιο Πρόταση Δυσπιστίας Προϋπολογισμός 2018 Προϋπολογισμός 2019 Προϋπολογισμός 2020 Πυρκαγιά Πεντέλης ρέματα Σεξουαλική παρενόχληση Σύμβαση Αερολιμένα Αθηνών Συμφωνία των Πρεσπών Συνέντευξη Σχολές ΜΜΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Υποκλοπές Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Χρηματοδότηση Intelexa Leader MEGA Σαββατοκύριακο Predator Pushbacks videos