Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Αποκλεισμένη η Αττική ύπαιθρος από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης Leader



Αντιπροσωπεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής μετά από άγονη προσπάθειά της, να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη προκειμένου να του επιδώσει πλατφόρμα αιτημάτων των κτηνοτρόφων (εδώ)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανάγκη να εφαρμοστούν προγράμματα Leader στην Αττική ύπαιθρο

Ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Νάσος (Αθανάσιος) Αθανασίου κατέθεσε αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έπειτα από επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο και τη γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» με θέμα: «Πρέπει να γίνουν προγράμματα μορφής Leader στην Αττική ύπαιθρο».

Στην επιστολή προς τον βουλευτή επισημαίνεται ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη η ύπαιθρος της Περιφέρειας Αττικής να περιλαμβάνεται σε όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης – ΠΑΑ 2023-2027 (το Υπουργείο είχε αποβάλει την Αττική ύπαιθρο από τα ΠΑΑ). Η ύπαιθρος της Αττικής δεν περιλαμβάνεται ούτε στο Μέτρο για την Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων, μορφής Leader.

Τα Leader καλύπτουν συνήθως μια περιφερειακή ενότητα, είναι δημόσιας χρηματοδότησης και αφορούν όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα, αλλά τη συνεργασία όλων των δρώντων στην τοπική οικονομία.

Ο βουλευτής ζητεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μελετήσει τα δεδομένα και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της Αττικής υπαίθρου, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και τους χρηματοδοτικούς πόρους.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της αναφοράς:


ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ανάγκη να εφαρμοστούν προγράμματα LEADER στην Αττική

ύπαιθρο

Ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Νάσος (Αθανάσιος) Αθανασίου καταθέτει αναφορά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έπειτα από επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο κ. Γιάννη Κοντογιάννη και τη γραμματέα κα Μάγδα Κοντογιάννη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» με θέμα: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΡΦΗΣ LEADER ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ».

Στην επιστολή προς τον βουλευτή επισημαίνεται ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη η ύπαιθρος της Περιφέρειας Αττικής να περιλαμβάνεται σε όλα τα μέτρα του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΠΑΑ 2023- 2027.

Το Υπουργείο, για μη εύκολα αποδεκτούς λόγους, είχε αποβάλει την Αττική ύπαιθρο από τα ΠΑΑ. Το 2007, ο Σύλλογος πέτυχε την ένταξη στο Μέτρο Νέων Γεωργών έχοντας τη συμπαράταξη των τότε εκπροσώπων της Αττικής υπαίθρου.

Η ύπαιθρος της Αττικής δεν περιλαμβάνεται ούτε στο Μέτρο για την Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων, μορφής LEADER. Ο πρόεδρος και η γραμματέας του Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» απέστειλαν μαζί με την επιστολή τους συνημμένο το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ, που ακόμα ΔΕΝ περιλαμβάνει την Αττική ύπαιθρο.

Στις 14-16/7/2022, στον Δομοκό Φθιώτιδας, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής έκανε την τελική διαβούλευση του σχεδίου της πρόσκλησης για την επιλογή των τοπικών στρατηγικών LEADER, με αποκλεισμένη την Αττική ύπαιθρο.

Τα LEADER καλύπτουν συνήθως μια περιφερειακή ενότητα, είναι δημόσιας χρηματοδότησης μέχρι 6.000.000€ (με την μόχλευση προϋπολογισμού περίπου 10.000.000€) και αφορούν όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα, αλλά την συνεργασία όλων των δρώντων στην τοπική οικονομία.

Τα μέλη του Συλλόγου υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση για την τοπική ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου της Αττικής, μέσω της συνεργασίας όλων των παραγόντων της τοπικής κοινωνίας.

Κατόπιν αυτών, ο βουλευτής ζητεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μελετήσει τα δεδομένα και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της Αττικής υπαίθρου, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και τους χρηματοδοτικούς πόρους.

Επισυνάπτεται η επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειές σας.

                                                                                Αθήνα, 8/9/2022


Ο καταθέτων Βουλευτής

Αθανάσιος (Νάσος) Αθανασίου




Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Recent Posts Widget

Ετικέτες

΄ΑΔΕΔΥ 120 δόσεις 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγροτικές καλλιέργειες Άμυνα Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανάπτυξη Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο Αναφορά ανεμογεννήτριες Ανεργία Απογραφή πληθυσμού 2021 Αποζημιώσεις Αρθρογραφία Ασυνόδευτα ανήλικα Αττική ύπαιθρος Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βουλή Δάνεια κομμάτων & ΜΜΕ Δασοπυροσβέστες Δήμοι Δημόσιο Δημοψήφισμα Διεθνής Αρχή Βυθού Εισόδημα Εκλογικός Νόμος Ελεύθεροι Επαγγελματίες εμποροβιοτέχνες ενισχυμένη εποπτεία Έντιμη Συμφωνία επανυπολογισμός οφειλών στον ΟΑΕΕ με ρύθμιση Επερωτήσεις Εργασιακό Νομοσχέδιο ΕΣΥ ΕΥΠ Ηθική παρενόχληση Ισλανδικό μοντέλο Κείμενα Κέντρο Υγείας Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής Κύρωση Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά Λαύριο ΜΜΕ Νέοι ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ Ομιλία Παιδεία Παραβατικότητα νέων ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 Προγράμματα Leader Προσοντολόγιο Πρόταση Δυσπιστίας Προϋπολογισμός 2018 Προϋπολογισμός 2019 Προϋπολογισμός 2020 Πυρκαγιά Πεντέλης ρέματα Σεξουαλική παρενόχληση Σύμβαση Αερολιμένα Αθηνών Συμφωνία των Πρεσπών Συνέντευξη Σχολές ΜΜΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Υποκλοπές Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Χρηματοδότηση Intelexa Leader MEGA Σαββατοκύριακο Predator Pushbacks videos