Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

"Τι είδους προϋπολογισμός είναι αυτός;" Η ομιλία του Νάσου Αθανασίου στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2023

 


 "Τι είδους προϋπολογισμός είναι αυτός; Όσο πιο γρήγορα συνέλθετε τόσο το καλύτερο για σας και για τη χώρα. Η λύση βρίσκεται στην προκήρυξη των εκλογών!"

Η ομιλία για τον Προϋπολογισμό του 2023, σήμερα 16/12/2022 στην ολομέλεια της Βουλής

Τι προϋπολογισμός είναι αυτός;
Αντιμετωπίζει την ακρίβεια;
Δεν προβλέπει, παρά πιστώσεις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ως αποθεματικό, κυρίως για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, χρήματα που θα καταβροχθίσουν τα καρτέλ.

Επαναλαμβάνω, τι είδους προϋπολογισμός είναι αυτός;
Αντιμετωπίζει την ακρίβεια;
Δυσάρεστα νέα έρχονται από την DEUTSCHE BANK. Κάποιοι την υπολήπτονται. Η DEUTSCHE BANK, λοιπόν, υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία και την επόμενη χρονιά θα συνεχίσει να έχει υψηλό πληθωρισμό, ότι η ακρίβεια δεν θα τελειώσει.
Ενισχύει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα;
Είμαστε μια από τις μόλις τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε κατά τη διετία 2019 – 2021. Το 28% του συνόλου των πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, σύμφωνα με την EUROSTAT.
Πώς πάνε οι επενδύσεις;
Ο στόχος για αύξηση των πραγματικών επενδύσεων κατά 23,4% περιορίστηκε στο 10%.

Και ως τώρα τι είδους επενδύσεις έχουμε;
Μόνο οι κατασκευές μπετόν, το real estate και ο τουρισμός ωφελούν; Πού είναι η εγχώρια παραγόμενη αξία στη βιομηχανία, στη μεταποίηση, στην αγροδιατροφή;
Και το Ταμείο Ανάκαμψης;
Μιλάμε για δισεκατομμύρια, αλλά οι πραγματικές πληρωμές για το 2022 δεν ξεπέρασαν τα 300 εκατομμύρια.
Πού βρίσκεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ;
Είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην αγοραστική δύναμη πώς έχουν τα πράγματα;
Είμαστε πέμπτοι από το τέλος. Είναι πρόοδος. Κάποτε ήμασταν εικοστοί έκτοι από τους είκοσι επτά. Τώρα είμαστε πέμπτοι από το τέλος. Το τραγικότερο είναι ότι τα εισοδήματα έως 750 ευρώ το μήνα, έχουν απωλέσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι άλλος είναι ο κόσμος των κυβερνητικών Βουλευτών και άλλος ο κόσμος των μικρομεσαίων εισοδημάτων. Αυτός είναι ο λόγος που η μετάδοση της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό έχει αμελητέα τηλεθέαση.
Μπορείτε, βέβαια, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας να προβάλετε ένα από τα κορυφαία σας επιχειρήματα ότι «βαδίζουμε προς την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και ελπίζουμε μάλιστα να την επιτύχουμε πριν από τις εκλογές». Συνέλθετε. Η επενδυτική βαθμίδα τρώγεται κάποτε, αντανακλά κάποτε θετικά στο εισόδημα του νοικοκυριού, αλλά τρώγεται μεσομακροπρόθεσμα. Και όπως είπε ένας εγγράματος οικονομολόγος, μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της δημοσιονομικής σύνεσης και αυτή τη σύνεσή του την έχει περίτρανα αποδείξει. Όταν ανέλαβε την Κυβέρνηση το 2015 -τούτο αποτελεί ιστορία- παρέλαβε 21 δισεκατομμύρια υποχρεώσεις, με τα κρατικά ταμεία άδεια, χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Παρέλαβε 21 δισεκατομμύρια υποχρεώσεις άμεσων πληρωμών και παρέδωσε 37 δισεκατομμύρια απόθεμα.

Και το ακροτελεύτιο ερώτημα που πάντοτε τίθεται. Ποια είναι η λύση;
Η λύση βρίσκεται στην προκήρυξη των εκλογών. Το 54% του συνόλου των πολιτών λένε ναι στην κυβέρνηση συνεργασίας. Το 47% λέει ναι στην ικανότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας να εξασφαλίσει σταθερότητα. Στο ερώτημα, ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εθνικές εκλογές; Η απάντηση είναι θα μας ενοχλούσε η Νέα Δημοκρατία κατά 37% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 36%.
Αυτή είναι η πρώτη λύση.

Υπάρχει κι άλλη που τσούζει ορισμένους, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει την Νέα Δημοκρατία, να ακολουθήσετε το παράδειγμα των Βρετανών Τόριδων, οι οποίοι μέσα σε έξι εβδομάδες άλλαξαν τρεις Πρωθυπουργούς από τον Μπόρις Τζόνσον πέρασαν στην Λιζ Τρας και από την Λιζ Τρας στον Σούνακ. Έτσι νόμισαν και νομίζουν ότι σώζουν τη βρετανική οικονομία και το κόμμα στο οποίο ανήκουν.

Κατά τη γνώμη μου άλλη επιλογή δεν έχετε. Όσο πιο γρήγορα συνέλθετε, τόσο το καλύτερο για εσάς και για τη χώρα.


Ορισμένα ερωτήματα

[Τέθηκαν εκτός κειμένου Προϋπολογισμού, εντός του χρόνου και στην αρχή της ομιλίας]

Είναι φυσικό, ενώ άκουγα τον κύριο Θεοδωρικάκο, να μου δημιουργηθούν ορισμένα ερωτήματα και με ερωτήματα θα ασχοληθώ χωρίς να παραβιάσω τον χρόνο. Τα ερωτήματα είναι επικίνδυνα από κάθε πλευρά. Μπορούν να κόψουν έναν γόρδιο δεσμό, αλλά μπορούν και να κόψουν εσένα τον ίδιο.

Είπε ο κ. Θεοδωρικάκος ότι έγινε μια επιχείρηση στου Ζωγράφου. Οι εστίες δεν έχουν άσυλο, οι εστίες ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας, δεν δικαιούνται ασύλου. Γιατί αφού η Αστυνομία το ήξερε επί δύο ή τρία χρόνια, δεν έμπαινε νωρίτερα μέσα να προστατεύσει τα παιδιά; Και τι έγιναν τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τα οποία παλιός νεολαίος της ΟΝΝΕΔ, ως προκαθήμενος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, τμήματος του Υπουργείου Παιδείας, έδινε σε εταιρείες security; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Κάποιος πρέπει να το απαντήσει.

Επίσης, κάτι είπε ο κ. Θεοδωρικάκος περί παρακολουθήσεων. Ποιος το είπε; Ο Υπουργός, της Αστυνομίας της οποίας προΐσταται, έστειλε έξι άτομα, έξι αστυνομικούς στο κτήριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή για την πρώτη εφαρμογή του PREDATOR. Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, κάτι είπε περί Πρωθυπουργού και παρακολουθήσεων, έχοντας -γιατί πρέπει να τα ξέρει, αν δεν τα ξέρει δεν θα μπορούσε να είναι αρμόδιος Υπουργός- έξι ονόματα, έξι αστυνομικούς στο κτήριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή για το PREDATOR. Δεν το διέψευσε.

Και το τελευταίο, γίνονται διάφορα στην Αστυνομία, κύριε Θεοδωρικάκο, πραγματικά γίνονται διάφορα. Κοιτάξτε, δεν χρειάζονται υπεράσπιση οι αστυνομικοί, είναι πράγματι παιδιά του λαού. Το είπε κάποιος, τον οποίο νομίζω θα θεωρήσετε κι εσείς εγγράμματο από την δεκαετία του ’60, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι. Τότε, με τις μεγάλες διαδηλώσεις είχε βγει και είχε πει «και οι αστυνομικοί είναι παιδιά του λαού». Καθυστερήσατε σαράντα, πενήντα χρόνια. Όμως, οι αστυνομικοί χρειάζονται εκπαίδευση. Κυρίως αυτά τα δυστυχήματα οφείλονται στην έλλειψη εκπαίδευσης και ανεκπαίδευτος είναι ένας αστυνομικός, παλιός μπορεί να είναι, αλλά αν δεν έχει εκπαιδευτεί τα τρία τελευταία χρόνια, είναι ανεκπαίδευτος. Εκτός από τους τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιους ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς που προσλάβατε.

Ερωτήματα θέτω. Δεν περιμένω απαντήσεις, γιατί θα εξακολουθώ να τα θέτω και δημοσίως αυτά τα ερωτήματα. Δεν περιμένω εδώ σήμερα να πείτε ποιοι είναι αυτοί οι έξι αστυνομικοί που δοκίμασαν στο κτήριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή το PREDATOR.





Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Recent Posts Widget

Ετικέτες

΄ΑΔΕΔΥ 120 δόσεις 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγροτικές καλλιέργειες Άμυνα Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανάπτυξη Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο Αναφορά ανεμογεννήτριες Ανεργία Απογραφή πληθυσμού 2021 Αποζημιώσεις Αρθρογραφία Ασυνόδευτα ανήλικα Αττική ύπαιθρος Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βουλή Δάνεια κομμάτων & ΜΜΕ Δασοπυροσβέστες Δήμοι Δημόσιο Δημοψήφισμα Διεθνής Αρχή Βυθού Εισόδημα Εκλογικός Νόμος Ελεύθεροι Επαγγελματίες εμποροβιοτέχνες ενισχυμένη εποπτεία Έντιμη Συμφωνία επανυπολογισμός οφειλών στον ΟΑΕΕ με ρύθμιση Επερωτήσεις Εργασιακό Νομοσχέδιο ΕΣΥ ΕΥΠ Ηθική παρενόχληση Ισλανδικό μοντέλο Κείμενα Κέντρο Υγείας Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής Κύρωση Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά Λαύριο ΜΜΕ Νέοι ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ Ομιλία Παιδεία Παραβατικότητα νέων ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 Προγράμματα Leader Προσοντολόγιο Πρόταση Δυσπιστίας Προϋπολογισμός 2018 Προϋπολογισμός 2019 Προϋπολογισμός 2020 Πυρκαγιά Πεντέλης ρέματα Σεξουαλική παρενόχληση Σύμβαση Αερολιμένα Αθηνών Συμφωνία των Πρεσπών Συνέντευξη Σχολές ΜΜΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Υποκλοπές Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Χρηματοδότηση Intelexa Leader MEGA Σαββατοκύριακο Predator Pushbacks videos