Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Αρνητική απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην ένταξη της Αττικής υπαίθρου στα προγράμματα Leader

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την ακόλουθη Αναφορά από 12/9/22, ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Νάσος (Αθανάσιος) Αθανασίου (δείτε την εδώ) ζητούσε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εφαρμοστούν προγράμματα Leader και στην Αττική ύπαιθρο:

Ανάγκη να εφαρμοστούν προγράμματα Leader στην Αττική ύπαιθρο

Ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Νάσος (Αθανάσιος) Αθανασίου κατέθεσε αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έπειτα από επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο και τη γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» με θέμα: «Πρέπει να γίνουν προγράμματα μορφής Leader στην Αττική ύπαιθρο».

Στην επιστολή προς τον βουλευτή επισημαίνεται ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη η ύπαιθρος της Περιφέρειας Αττικής να περιλαμβάνεται σε όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης – ΠΑΑ 2023-2027 (το Υπουργείο είχε αποβάλει την Αττική ύπαιθρο από τα ΠΑΑ). Η ύπαιθρος της Αττικής δεν περιλαμβάνεται ούτε στο Μέτρο για την Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων, μορφής Leader.

Τα Leader καλύπτουν συνήθως μια περιφερειακή ενότητα, είναι δημόσιας χρηματοδότησης και αφορούν όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα, αλλά τη συνεργασία όλων των δρώντων στην τοπική οικονομία.

Ο βουλευτής ζητεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μελετήσει τα δεδομένα και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της Αττικής υπαίθρου, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και τους χρηματοδοτικούς πόρους.

Μόλις εχθές 12/1/23 εδέησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου να μας αποστείλουν την απορριπτική απάντηση του Υπουργείου από 26/9/22! που ακολουθεί. Το Υπουργείο επικαλείται ως επιχείρημα το ότι "η όποια πρόταση ένταξης περιοχών και μάλιστα στη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Χώρας θα πρέπει να εδράζει σε συγκεκριμένες αρχές, ώστε να μπορεί να τεκμηριωθεί επαρκώς και να διεκδικηθεί από την Ε.Ε. η περίληψή τους στο πρόγραμμα LEADER.".

Όμως αυτό ακριβώς ζητούσε η Αναφορά μας: τις σχετικές ενέργειες του αρμόδιου Υπουργείου,  και συγκεκριμένα "ο βουλευτής ζητεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μελετήσει τα δεδομένα και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της Αττικής υπαίθρου, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και τους χρηματοδοτικούς πόρους."

Απάντηση έστω και με καθυστέρηση πέραν των τριών μηνών λάβαμε από το Υπουργείο. Έστω και με επίκληση τυπικών δικαιολογιών για την μη ένταξη μέχρι σήμερα, της Αττικής υπαίθρου στα προγράμματα Leader. 

Στις σχετικές ενέργειες όμως, πότε θα προβεί το Υπουργείο; Γιατί από την απάντηση που λάβαμε, διακρίνουμε σαφώς απουσία βούλησης ή ακόμη και διάθεσης να κινηθούν καν στην κατεύθυνση ένταξης της Αττικής υπαίθρου στα προγράμματα Leader με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την Αγροτική Ανάπτυξη στην Περιφέρειά μας!

Παραθέτουμε την απάντηση:






 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Recent Posts Widget

Ετικέτες

΄ΑΔΕΔΥ 120 δόσεις 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγροτικές καλλιέργειες Άμυνα Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανάπτυξη Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο Αναφορά ανεμογεννήτριες Ανεργία Απογραφή πληθυσμού 2021 Αποζημιώσεις Αρθρογραφία Ασυνόδευτα ανήλικα Αττική ύπαιθρος Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βουλή Δάνεια κομμάτων & ΜΜΕ Δασοπυροσβέστες Δήμοι Δημόσιο Δημοψήφισμα Διεθνής Αρχή Βυθού Εισόδημα Εκλογικός Νόμος Ελεύθεροι Επαγγελματίες εμποροβιοτέχνες ενισχυμένη εποπτεία Έντιμη Συμφωνία επανυπολογισμός οφειλών στον ΟΑΕΕ με ρύθμιση Επερωτήσεις Εργασιακό Νομοσχέδιο ΕΣΥ ΕΥΠ Ηθική παρενόχληση Ισλανδικό μοντέλο Κείμενα Κέντρο Υγείας Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής Κύρωση Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά Λαύριο ΜΜΕ Νέοι ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ Ομιλία Παιδεία Παραβατικότητα νέων ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 Προγράμματα Leader Προσοντολόγιο Πρόταση Δυσπιστίας Προϋπολογισμός 2018 Προϋπολογισμός 2019 Προϋπολογισμός 2020 Πυρκαγιά Πεντέλης ρέματα Σεξουαλική παρενόχληση Σύμβαση Αερολιμένα Αθηνών Συμφωνία των Πρεσπών Συνέντευξη Σχολές ΜΜΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Υποκλοπές Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Χρηματοδότηση Intelexa Leader MEGA Σαββατοκύριακο Predator Pushbacks videos