Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ντροπιαστικός ο νόμος για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων που ψήφισε μόνη η κυβέρνηση

Νάσος Αθανασίου: ομιλία κατά την συζήτηση στην Βουλή του σχεδίου νόμου: «Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων»:

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα μέσω υμών να διερωτηθώ ρητορικά. 
Δείτε σήμερα ποιοι δίνουν συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική. Εκείνοι που έχουν αφήσει την Πυροσβεστική με τέσσερις χιλιάδες θέσεις κενές. Εκείνοι που έχουν καταργήσει ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, διώχνοντας πέντε χιλιάδες άτομα, τα οποία ασχολούνταν με την πρόληψη και τη δασοπροστασία. Νομίζω, ότι αναφέροντας γεγονότα, καταδεικνύω την υποκρισία ορισμένων.
Κύριε Υπουργέ, δείτε, είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας παρακολουθούν και αν θέλουμε μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε. 

Δεν έχετε καταλάβει, ακόμα, εκείνο που είπε ο ιδρυτής της παράταξής σας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «θα σας ρίξω στα βαθιά, για να μάθετε να κολυμπάτε». 
Μας παρακολουθούν! 

Ό, τι κι αν λέω εγώ, παραδείγματος χάρη, για τη δικαιοσύνη, για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, υπάρχει ένα πράγμα που λέγεται World Justice Project, το οποίο μας παρακολουθεί. Και σε τι; Για θέματα που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου και μεταξύ τριάντα μιας προηγμένων χωρών κατατάσσουν την Ελλάδα στην 29η θέση. 

Μας παρακολουθεί, λοιπόν, το World Justice Project!

Την Εθνική Αρχή Διαφάνειας την παρακολουθεί το ειδικό ευρωβαρόμετρο για τη διαφθορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Δεν είναι μόνο οι ρεπόρτερς «Χωρίς Σύνορα» που μας παρακολουθούν, μας παρακολουθούν και άλλοι τους οποίους δεν μπορείτε να κατηγορήσετε για τοξικότητα.
Ο Βρετανός Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων τι είπε; Η Ελλάδα κάνει Pushbacks.
 
Επί λέξει, 
"η Ελλάδα και η Αυστραλία αποτελούν διεθνή παραδείγματα ως προς την επιτυχία των επαναπροωθήσεων και των βίαιων αναχαιτίσεων αντίστοιχα"
Ανατρέξτε στα πρακτικά της Βουλής των Κοινοτήτων -έχετε κάποια σχέση, όχι τέτοιου είδους σχέση βέβαια, άλλη σχέση έχετε με τη Βρετανία- διότι μιλήσατε για μείωση των ροών μετανάστευσης.

Τι έχουμε εδώ πέρα; 
Έχουμε παιδιά. 
Τι παιδιά; 
Ασυνόδευτα, απροστάτευτα, με τραύματα πολέμου στην ψυχή, αν όχι και στο σώμα
 
Άρα, εδώ δεν κρίνεται, παραδείγματος χάριν, τόσο ποιος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη Νέα Δημοκρατία, όσο το ποιος εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Δικαιωμάτων του Παιδιού και ποιος όχι. Ποιος κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα παιδιά και ποιος θεωρεί ότι, όλα τα παιδιά, είναι παιδιά χωρίς εξαιρέσεις.

Και μια και κάποτε μου είπατε ότι έχετε τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης, είστε αναγνώστης, τολμώ να πω και κάτι -το οποίο μπορείτε να το αξιοποιήσετε και αντιπολιτευτικά- ποιος τελικά είναι χριστιανός και ποιος φαρισαίος.

Τολμώ να προσθέσω το εξής, πού βρίσκεται σήμερα η Εκκλησία; 
Όπου υπάρχουν παιδιά, πρέπει να βρίσκεται και η Εκκλησία. 

Γιατί δεν έχει αποστείλει σήμερα εδώ κάποιον αντιπρόσωπό της να μας παρακολουθεί με αυστηρό βλέμμα; Διότι αυτό που κάποιοι θεωρούν Εκκλησία, το έχουν μετατρέψει σε δεσποτοκρατία και αυτό το ισχυρίζεται κάποιος, ο οποίος θρησκεύεται. 

Δεν θα λησμονήσω, δεν μπορώ να λησμονήσω –το ξεχάσαμε αυτό- το τι έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ο διεθνώς επαίσχυντος νόμος που ισχύει μέχρι και σήμερα χωρίζει τα ανήλικα σε άνω και κάτω των δεκαπέντε ετών. Ποιος είναι ο στόχος; 
Στόχος είναι να μπορεί να απελαύνει η χώρα τα παιδιά άνω των δεκαπέντε με fast track διαδικασίες σε δήθεν ασφαλείς χώρες προέλευσης.
Το 85% των ανήλικων ασυνόδευτων είναι άνω των δεκατεσσάρων ετών και αγόρια. Δεν είναι συνηθισμένοι πρόσφυγες τα παιδιά, είναι παιδιά
Δεν είναι ξένοι, είναι παιδιά. 
Δεν είναι σκουρόχρωμοι, είναι παιδιά

Δεν μετατρέπεις τα παιδιά σε άντρες, τα αφήνεις να είναι παιδιά. Αν δεν το κάνεις, είσαι παραβάτης του διεθνούς δικαίου, είσαι διεθνής εγκληματίας. Τόσο απλά.

Και θα έρθω και σε ένα διεθνές έγκλημα της Ελλάδας, έτσι θα καταλήξω.

Και το κυρίαρχο ερώτημα και πάρα πολύ επίκαιρο: 
Όταν αυτό το παιδί των δεκατεσσάρων, δεκαπέντε ετών το θεωρείς άντρα, πού το στέλνεις; 
Αυτά τα παιδιά που δεν τα θεωρείς παιδιά, πού τα στέλνεις; 
Στο στόμα του λύκου. 
Και πώς ονομάζεται ο λύκος; Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Σε ποια πλατεία μπορεί να βρεθεί και ποιος εκεί θα τα προσεγγίσει; 
Νομίζω ότι όλα αυτά είναι πολύ ρεαλιστικά και ότι αναφέρομαι σε γεγονότα.

Έρχομαι τώρα στον ντροπιαστικό νόμο για την επιτροπεία που φέρνει η Κυβέρνηση. 
Καταπατά όλα τα δικαιώματα των ασυνόδευτων ανηλίκων διαχωρίζοντας τα παιδιά σε στεγασμένα και άστεγα, σε ιθαγενή και ξένα, σε άνω και κάτω των δεκαπέντε ετών και θεωρεί την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα και τα επιστρέφει σε αυτήν. Ο κ. Ερντογάν, ο διεθνής εγκληματίας! Μίλησε κάποιος για την επέτειο της κυπριακής τραγωδίας. Σήμερα στη Κύπρο έχει στρατεύματα, καταπατά όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και το Ιράκ και τη Σύρια. Έχουμε αποτύχει και εκεί.
Δεν έχω περισσότερο χρόνο, μακάρι να είχα. Θέλω να καταλήξω με το εξής: 
Νομίζετε ότι οι διεθνείς οργανισμοί θα το αφήσουν αυτό να περάσει έτσι, στο «ντούκου», όπως λέμε στα νεοελληνικά; 

Επιμένω ότι μας παρακολουθούν. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που σας κάνει αντιπολίτευση, ο «τοξικός» ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι διεθνείς οργανισμοί που προανέφερα.

Πρέπει να πω ότι πρέπει να απαντήσετε στην καταγγελία Καμίνη –μόλις πριν από δύο ώρες- ότι μέσα σε μια νύχτα φτιάχτηκαν ΜΚΟ για να κερδοσκοπήσουν από τις αναθέσεις του νομοσχεδίου σας

Και ο κ. Μηταράκης έφυγε...

Τόλμησε, όμως, να αναφερθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ναυάγιο της 20ης Ιανουαρίου 2014 στο Φαρμακονήσι.
Η καταδίκη είναι ομόφωνη. 
Μιλάμε για παραβίαση βασικών άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 
Άρθρο 2: Δικαίωμα στη ζωή. 
Άρθρο 3: Απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής συμπεριφοράς. 

Όταν η χώρα σου καταδικάζεται για εγκλήματα κατά της ζωής, όταν καταδικάζεται για απάνθρωπη ταπεινωτική συμπεριφορά, δεν πρέπει να καμαρώνεις. Πρέπει να ντρέπεσαι.

Σας ευχαριστώ.





Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Recent Posts Widget

Ετικέτες

΄ΑΔΕΔΥ 120 δόσεις 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγροτικές καλλιέργειες Άμυνα Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανάπτυξη Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο Αναφορά ανεμογεννήτριες Ανεργία Απογραφή πληθυσμού 2021 Αποζημιώσεις Αρθρογραφία Ασυνόδευτα ανήλικα Αττική ύπαιθρος Βουλευτικές Εκλογές 2023 Βουλή Δάνεια κομμάτων & ΜΜΕ Δασοπυροσβέστες Δήμοι Δημόσιο Δημοψήφισμα Διεθνής Αρχή Βυθού Εισόδημα Εκλογικός Νόμος Ελεύθεροι Επαγγελματίες εμποροβιοτέχνες ενισχυμένη εποπτεία Έντιμη Συμφωνία επανυπολογισμός οφειλών στον ΟΑΕΕ με ρύθμιση Επερωτήσεις Εργασιακό Νομοσχέδιο ΕΣΥ ΕΥΠ Ηθική παρενόχληση Ισλανδικό μοντέλο Κείμενα Κέντρο Υγείας Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής Κύρωση Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά Λαύριο ΜΜΕ Νέοι ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ Ομιλία Παιδεία Παραβατικότητα νέων ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 Προγράμματα Leader Προσοντολόγιο Πρόταση Δυσπιστίας Προϋπολογισμός 2018 Προϋπολογισμός 2019 Προϋπολογισμός 2020 Πυρκαγιά Πεντέλης ρέματα Σεξουαλική παρενόχληση Σύμβαση Αερολιμένα Αθηνών Συμφωνία των Πρεσπών Συνέντευξη Σχολές ΜΜΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Υποκλοπές Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Χρηματοδότηση Intelexa Leader MEGA Σαββατοκύριακο Predator Pushbacks videos